Toate documentele din arhiva fostei Securităţi, care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie 1990, au fost predate CNSAS în 2006, cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, informează ministerul, luni.
La 22 februarie, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi specialişti din instituţie au avut o întrevedere cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet, „în acord cu cooperarea instituţională permanentă care a existat încă de la înfiinţarea CNSAS”.
În urma discuţiilor, la nivelul ministerului se derulează etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN – CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, se precizează în comunicatul MApN.
Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi va decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile articolului 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008.
Documentele din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate în 2006, cu excepţiile prevăzute de cadrul legislativ, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către CNSAS a arhivei deţinute anterior de fostele organe de securitate, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 60/17.04.2006, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.130/28.08.2006 şi ale Protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi CNSAS, se menţionează în comunicatul citat.