Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv completul de cinci judecători, au decis luni, definitiv, să respingă contestaţia la executare depusă de Liviu Dragnea împotriva pedepsei încasate în dosarul Referendumul.

În aprilie anul trecut, preşedintele Partidului Social Democrat a luat 2 ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fraudă electorală în legătură cu referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Dragnea a fost acuzat că “a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Pedeapsa încasată în urmă cu un an l-a lovit pe Dragnea în plin. Îl împiedică să se mai instaleze ca prim-ministru, în ciuda victoriei categorice a PSD de la alegerile parlamentare din decembrie, şi îl aduce cu un pas mare după gratii, în condiţiile în care Dragnea mai are şi alte “bube” la activ, iar o nouă condamnare, chiar şi cu suspendare, îl aruncă automat pe liderul PSD după gratii.

Folosindu-se de anumite subterfugii, cum că ÎCCJ nu i-a dat motivarea deciziei în termenul legal sau că redactarea hotărârii nu a mai fost semnată de Livia Stanciu, pentru că aceasta s-a pensionat între timp, Dragnea a încercat să obţină anularea pedepsei respective pe o cale extraordinară.

Dragnea a mers la Tribunalul Bucureşti cu cererea, dar aceasta a fost pasată către Instanţa Supremă. Iar după mai mult de două luni de analiză, completul de cinci judecători a decis să respingă contestaţia depusă de Dragnea.

Astfel că, cel puţin pentru moment, liderul PSD rămâne cu condamnarea activă. Avocaţii lui Dragnea au anunţat deja că acesta va merge şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a scăpa de condamnarea încasată în dosarul Referendumul.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version