ActiveWatch sesizează că 31 de proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) nu au fost supuse dezbaterii publice, așa cum prevede legea, și îi cere primarului Gabriela Firea să le retragă, pentru a fi introduse în circuitul firesc.

firea 00

UPDATE 20 septembrie: Primăria capitalei precizează că proiectele în cauză nu trebuie supuse dezbaterii publice deoarece “au fost dezbatute în ședințele pregătitoare cu liderii de grup ai partidelor politice reprezentate in CGMB, precum si in comisiile de specialitate ale CGMB”.

“Proiectele respective nu reprezintă acte cu caracter normativ în accepţiunea art. 3 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată,  unde, la lit. a) se defineşte actul normativ ca fiind „actul emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate generală;”, se arată zn comunicatul PMB.

ONG-ul precizează, totodată, că niciunul dintre aceste proiecte de hotărâre nu au documentele minime obligatorii listate în textul legii – notă de fundamentare, expunere de motive, referat de aprobare.

“De la începutul mandatului dumneavoastră din 23 iunie 2016 și până acum au fost supuse dezbaterii publice doar 3 proiecte de hotărâre de Consiliu General, dintre care două PUZ-uri. Afișarea proiectelor de hotărâre cu 30 de zile înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice mai mult decât a fi obligatorii prin lege sunt oportune prin aportul tuturor părților direct afectate de aceste decizii. Având în vedere faptul că ați menționat în mai multe ocazii modul defectuos în care a fost guvernat orașul, menționăm că parte din această problemă a fost și lipsa de transparență și implicare a cetățenilor în deciziile publice. În aceste condiții, suntem convinși că veți schimba această abordare a procesului de luare a deciziilor prin respectarea legii și promovarea participării publice”, se arată în scrisoarea deschisă.

Cele 31 de proiecte CGMB pot fi vizualizate aici:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version