Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, vineri seara, reţinerea pentru 24 de ore a lui Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Bucureşti.

sursa foto romaniatv.net
sursa foto romaniatv.net

Secureanu este acuzat de luare de mită, în formă continuată, şi de delapidare, în formă continuată, fostul manager al Spitalului Malaxa intrând pe mâna procurorilor DNA după o anchetă publicată de echipa jurnalistului Cătălin Tolontan.

La sfârşitul lunii trecute, oamenii legii au ridicat de la spitalul amintit mai multe documente şi computere pentru a găsi dovezile necesare care să demonstreze că Secureanu şi-a tras în mod ilegal o mare parte din bugetul spitalului şi a decontat cheltuieli efectuate de apropiaţi sau clienţi politici.

Tot atunci, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunţat că l-a demis pe Secureanu după ce acesta a intrat pe mâna procurorilor.

Oficial, oamenii legii spun că “suspectul Secureanu Adrian Florin a deţinut funcţia de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din Bucureşti, în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcţie de către Primăria Municipiului Bucureşti, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul.

În perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput şi a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul şi-a însuşit, în 1.075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă şi prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa.

Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ) să întocmească în fals documente justificative (facturi şi chitanţe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăţi nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa şi în consecinţă nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel bunuri instituţiei publice.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, în mod repetat, suspectul Secureanu Adrian Florin a pretins unei societăţi comerciale care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară. Astfel, societatea comercială a plătit unei agenţii de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi.

Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România”.

Secureanu va fi prezentat, sâmbătă, magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version