Ambasadorul României la Washinton și fost șef al SRI, George Maior, a fost audiat, marți, timp de câteva ore de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care i-au deschis dosar de corupție fostului lider PSD, Liviu Dragnea – acum aflat în închisoare -, pentru vizita desfășurată de acesta în 2017 în SUA, pe vremea când deținea funcția de președinte al Camerei Deputaților. 

La ieșirea din sediul DNA, Maior a declarat că a fost audiat “în calitate de martor, în legătură cu scopul viztei fostului președinte al Camerei Deputaților în Statele Unite”.

“De mult timp voiam să vin. A fost o discuție foarte plăcută cu domnii procurori. Dosarul este în procedură, nu pot oferi detalii, dar discuția – foarte plăcută”, a adăugat Maior.

Despre declarația lui Dragnea de la sfârșitul anului trecut, că este sigur că procurorii vor ajunge la el, Maior a spus: “Poate să spună ce vrea”.

George Maior a refuzat să răspundă altor întrebări, spunând: “Mâine mă întroc în SUA, mă bucur să vă văd, la revedere”.

În urmă cu 5 zile, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Liviu Dragnea și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite, din cauza actelor de corupție semnificative în care a fost implicat.

Departamentul de Stat: Dragnea și copiii săi au interdicție de a intra în SUA

La sfârșitul anului trecut, Dragnea a declarat că are informații potrivit cărora i-ar fi fost făcut un dosar penal cu privire la deplasarea sa în America, unde a participat în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a lui Donald Trump președinte al SUA.

În fotografiile apărute în spațiul public la acea vreme, fostul lider PSD apare în cadru alături de premierul de atunci, Sorin Grindeanu, și de Donald Trump.

Elliott Broidy, vicepreşedinte al Comitetului de învestire a preşedintelui Statelor Unite, este cel care i-a invitat pe Dragnea şi pe Grindeanu la ceremonie.
 
Ulterior, procurorii l-au acuzat pe Elliot Broidy că şi-a folosit influenţa pentru consolidarea relaţiilor de afaceri cu lideri străini, potrivit Associated Press.
 
Procurorii anchetează dacă Broidy şi-a folosit influenţa pe lângă preşedintele Donald Trump pentru câştiguri personale şi încălcarea Legii privind Practicile Străine Ilegale, care interzice cetăţenilor americani să ofere oficialilor străini beneficii pentru a obţine avantaje economice. Aceste beneficii se referă la invitaţia adresată oficialilor străini la procedura de învestitură a lui Donald Trump.

Întrebat înainte de vizita în SUA dacă deplasarea va fi suportată din fondurile Camerei Deputaților, Dragnea a spus: “Da, mi s-a spus că da, că se poate, că asta este practica”.

La insistențele jurnaliștilor dacă va reprezenta totuși statul român în SUA, Liviu Dragnea răspundea ironic: “Nu știu, poate reprezint clădirea asta”.

“Reprezint pe cine trebuie, ca să nu se supere cine nu trebuie. Deci să mi se spună, numai să nu fie supărare. Am primit și viză, mi se da voie să plec din țară, cu toată supărarea. Particip la toate întâlnirile stabilite în aceste zile, niște întâlniri foarte importante, o să încerc să fiu mut. Dacă nu o să-mi iasă, poate o să scot vreo vorba”, mai spunea Dragnea, la acea dată președinte al Camerei Deputaților.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version