UPDATE 4: În cursă s-a înscris și Elena Grecu, șefa Biroului juridic din DNA, astfel că în total sunt 4 candidați.
UPDATE 3: Surpriză de la Parchetul General: Cristian Lazăr, cel care a respins începerea urmăririi penale a lui Ponta pentru acuzația de plagiat, candidează pentru șefia DNA.
UPDATE 2: În cursa pentru șefia DNA s-a înscris și Marius Iacob, fostul adjunct al Codruței Kovesi și un apropiat al ei.
UPDATE 1: Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, și-a depus dosarul de candidatură.

Florentina Mirică a fost “tocată” la Antena 3 încă de duminică seară, ea fiind acuzată că a fost adusă la DNA de Laura Codruța Kovesi fără să aibă calități, iar ca judecător “are un munte de achitări”, printre care și pe cea a doctorului Mohammad Yassin, acuzat de trafic de influență.

sursă foto Digi24

Florentina Mirică a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară, pentru “nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Însă Secția de procurori a CSM a respins, în luna iunie, acțiunea disciplinară împotriva acesteia.

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a însoţit-o de mai multe ori pe Florentina Mirică la audierile din cadrul CSM. Kovesi a declarat că este vorba de o cercetare disciplinară în dosarul în care a fost investigat fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne Petre Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI.

Niciun candidat la postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupie (DNA) nu se înscrisese la concurs până luni dimineață la ora 9.00, în ultima zi de depunere a dosarelor. 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a asigurat, la intrarea în sediul MJ, că nu va fi un “troc politic”.

Întrebat de ce nu sunt candidați, ministul a spus: ”Nu știu nici eu, dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire (a Laurei Codruța Kovesi-nr), nu a fost procedură, nu a fost concurență și nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși. Altădată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz negativ al CSM”.
 
”Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați”, a adăugat Toader. 
 
În opinia sa, viitorul șef al DNA are misiunea de a face ca DNA să reintre în ”normalitate”, în condițiile în care “sunt sute de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție”.
Toader îi acuză gratuit pe procurori, după ce dosarele le-au fost anulate printr-o decizie CCR
Evident, ministru nu a scos un cuvânt despre decizia CCR din 2016 privind dezincriminarea abuzului în serviciu în cazul încălcării legislației secundare (hotărâri de Guvern sau ale consiliilor locale ori județene, dispoziții de primar sau de consiliu județean etc.).
Toader i-a acuzat însă pe procurorii anticorupție ale căror dosare au devenit peste noapte fără obiect: ”(…) ar fi normal să cunoaștem nu numai victimele, cei care au fost trimiși în judecată, arestați, ținuți în pușcărie, după aceea achitați, poate nu ar fi lipsit de interes să cunoaștem și procurorii care au trimis în judecată. Imaginați-vă ce însemnă să ai un dosar pennal cu un inculpat reținut, condamnat chiar în primă instanță, după care judecătorii, să spună în apel fapta nu există. Păi atunci de ce l-ai anchetat, dacă nu există fapta?”.
Ministrul critică protocoalele DNA-SRI încheiate pentru combaterea corupției
Iar pentru a fi pe placul condamnatului la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în primă instanță Liviu Dragnea și achitatului în primă instanță pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiției a vorbit și despre protocoalele încheiate de DNA cu SRI, încheiate pentru combaterea corupției, în urma unei decizii a CSAT votată inclusiv de Tăriceanu, pe vremea când era prim-ministru
 
“În condițiile Codului Penal, a Codului de Procedură penală și evident a legilor speciale, și nu în baza protocoalelor care adaugă pe lângă lege”, a conchis ministrul.
 
Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA de preşedintele Klaus Iohannis în 9 iulie, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, emise la solicitarea ministrului Tudorel Toader.
Iohannis a consfințit că ministrul Justiției poate revoca oricând procurorii-șefi numiți de șeful statului 
Viitorii candidați știu că pot fi revocați în orice moment de ministrul Justiției, oricare ar fi el.
 
Prin revocarea Codruței Kovesi, președintele Klaus Iohannis, care s-a rezumat doar la a invoca respectarea deciziei CCR, a dat un semnal clar procurorilor că se află în subordinea ministrului Justiției. Totodată, Iohannis a admis că însuși președintele țării – oricare este el – este subordonat ministrului Justiției, deoarece devine simplu semnatar al cererii de revocare a procurorilor-șefi înaintată de acesta.
CCR, ilegal prin menținerea lui Lăzăroiu de 10 ani în funcție
Amintim că la CCR se află de 10 ani în funcție judecătorul Petre Lăzăroiu, numit de fostul președinte Traian Băsescu, deși o decizie a CCR din februarie anul acesta precizează că mandatul este de 9 ani. Șeful statului – care va numi noul judecător la CCR în locul lui Lăzăroiu – nu a cerut președintelui Curții, Vale Dorneanu, fost senator PSD, să pună în aplicare decizia CCR pe care vedem cu toții că nu o respectă.
 
Iohannis ar fi putut condiționa semnarea decretului de revocare a șefei DNA de vacantarea postului lui Lăzăroiu, însă nu a făcut-o. În schimb, s-a debarasat fără prea multe comentarii de consilierul prezidențial pe drept constituțional, Simina Tănăsescu, atunci când aceasta s-a dus la Lăzăroiu să-i propună să elibereze postul, iar Lăzăroiu a făcut scandal public pe această temă, forțând-o, practic, să demisioneze ea de la Administrația Prezidențială.
 
Amintim însă că și actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a stat 10 ani la CCR, cu un an în plus, pe un rest de mandat.
Procedura poate fi reluată dacă nu se înscrie nimeni la concurs
Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie, iar procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă doar până astăzi. 
 
În caz că nu se înscrie nimeni până la sfârșitul zilei de luni, procedura va fi reluată, a precizat Tudorel Toader. 

Cererile de înscriere la selecţie vor fi însoţite de următoarele documente: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minimum 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale şi orice alte înscrisuri relevante.  Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa marți la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei. 

În perioada 25 – 27 iulie, candidaţii selectaţi vor susţine interviurile cu ministrul Justiţiei.  

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public în 30 iulie. 

Iohannis poate refuza nelimitat propunerile lui Toader

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistraților, procedura de numire a șefului DNA prevede numirea de către președintele țării a persoanei propuse de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef, cu avizul consultativ al CSM. Șeful statului poate refuza nelimitat propunerile făcute de ministrul Justiției.

Legea 303 modificată de PSD și ALDE, cu sprijinul UDMR, astfel încât președintele României să poată refuza o singură dată propunerea nu a intrat în vigoare, deoarece este atacată la CCR.

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o în 9 iulie – la câteva ore după demiterea Codruței Kovesi – la șefia DNA pe Anca Jurma (52 de ani) în locul Laurei Codruța Kovesi, potrivit unui comunicat oficial.

Anterior,  Jurma a fost consiliera Laurei Kovesi. Ea este fiica lui Nicolae Cochinescu, fost procuror-general în 1996-1997, numit de președintele Ion Iliescu, și fost judecător la CCR (2001 – 2010), numit de Senat (condus de PSD).

Anca Jurma a fost timp de două mandate procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version