Președintele Klaus Iohannis a „defilat” de Ziua Marinei cu noul premier Marcel Ciolacu, liderul PSD, și cu fostul prim-ministru Nicolae Ciucă, liderulPNL, lansând promisiuni de sprijin pentru Ucraina.

Șeful statului a declarat, la festivităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa, că „ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”.

„Importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”, a adăugat el.

„Vom oferi – ca şi până acum – sprijin politic şi practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, aliaţi şi ucraineni. În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai declarat Iohannis.

La rândul său, premierul Ciolacu a spus: „La un an jumate de la invazia total incorectă a invaziei în Ucraina, rolul României a căpătat o importanță și mai mare, nu numai în ce privește la alternativele energetice, ci mai ales pentru exportul de cereale și ca poziție cheie. Datoria mea ca premier este și de a înzestra Forțele Navale, am crescut bugetul la 2,5 din PIB, vom menține nivelul și în anii următori indiferent de probleme economice pe care le vom întâmpina”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version