Președintele Klaus Iohannis a invitat joi, după demiterea Cabinetuylui Dăncilă prin moțiune de cenzură, liderii tuturor partidelor, pentru vineri, la “o primă rundă” de consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru. 

Șeful statului a declarat că “cea mai bună soluție e întoarcerea cât mai rapidă la vot, adică anticipate”.

“Rezolvat! Azi a câștigat România. Votul românilor din 26 mai la referendum a fost pe deplin respectat. (…) Mă bucur că s-a conturat o opoziție care s-a implicat și a arătat că poate lucra împreună. (…) Voi convoca partidele la prima rundă de consultări mâine la ora 11 pentru că avem nevoie urgentă de un nou guvern. Voi propune o soluție cu mandat foarte clar: guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura. Cea mai bună soluție e întoarcerea cât mai rapidă la vot, adică anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există consens. La consultări voi constata în ce măsură există acest consens”, a precizat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că “din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale”.

Iohannis a enumerat temele urgente: “România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor. Trebuie să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele de profesionalism cerute de UE. Suntem în pragul prezidențialelor și avem responsabilitatea să le organizăm în cele mai bune condiții. Sunt probleme care nu suportă nici o amânare”.

“Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și pentru a fi asigurată stabilitatea României. Moțiunea reprezintă o mare reușită, dar bătălia cu PSD nu s-a încheiat aici. De aceea e esențial ca românii să iasă în număr cât mai mare la vot, pentru că votul e singurul care poate hotărî în ce direcție merge România”, a conchis el.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version