Președintele Klaus Iohannis a declarat joi întrebat dacă vizează și o funcție europeană pe lângă candidatura la șefia NATO, că se „concentrează” pe discuțiile pentru candidatura pentru postul de secretar general al Alianței.

„Nu e nici un secret că am discuții bilaterale cu aliați și mulți au spus că am venit exact cu temele care sunt foarte importante. Au întrebări legate și de alte teme, până acum am avut discuții foarte bune”, a spus el joi, la Bruxelles, înainte de a participa la Consiliul European.

Întrebat cum a fost primit anunțul pe care l-a făcut săptămâna trecută privind candidatura sa și care sunt pozițiile SUA, Marii Britanii și Franței, care și-au exprimat deja susținerea pentru premierul Olandei, Mark Rutte, Iohannis a răspuns:

„Aceste poziții vor fi exprimate de statele respective, nu de mine. Despre aceste chestiuni nu se prea fac declarații decât în formatul NATO. Dar vă pot spune că sunt discuții foarte bune. Cu Mark Rutte avem o relație absolut normală, nici unul nu dorește ca prin această competiție să se strice proiecte construite în ani. Dimpotrivă, este o competiție constructivă”.

La insistențele jurnaliștilor, Iohannis a spus că „nu este uzual să se facă declarații după aceste negocieri, rezultatele sunt deosebit de sensibile. La NATO nu există o procedură publică, nu se votează, rezultatul se obține consensual, și lumea nu dorește ca în spațiul public să se vehiculeze cum au reacționat. Eu cunosc reacțiile, dar prefer să nu le spun public”.

Întrebat de presă ce îl diferenţiază de premierul olandez Mark Rutte, Iohannis a răspuns: „Fiind o competiție atipică, nu cred că e rolul meu să spun despre celălalt competitor. Cred că ne deosebeşte geografia, istoria şi cu siguranţă sunt unele teme unde abordările noastre … ambele sunt foarte constructive, dar uşor diferite în ce priveşte viitorul NATO”.

Iohannis a arătat că are cu Mark Rutte o relaţie „normală” şi o „competiţie constructivă”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version