Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că Guvernul Orban va decide ridicarea interdicțiilor prelungite înainte de Paști, dacă specialiștii vor oferi informații favorabile încheierii stării de urgență.
Vestea bună este că avem șanse seriosae să revenim la viața normală după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, dacă va scădea numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 și al deceselor.
Președintele a mai spus că relaxarea acestor restricții va fi făcută gradual, pentru că specialiștii avertizează că virusul nu dispare.
Iohannis a arătat că relaxarea înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin, iar responsabilitatea revine mai mult fiecăruia dintre noi.
„E timpul să ne gândim la un plan de relaxere când vor fi îndeplinite condițiile. După 15 mai, dacă numărul de persoane infectate și de decese scade, dacă respectăm măsurile, este clar că putem intra într-o fază de relaxare. Această relaxare va fi făcută în pași, pentru că specialiștii ne spun că virusul nu dispare. Aceste chestiuni se decid în baza dovezilor științifice, de către Guvern și vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu cei efectiv implicați în gestionarea epidemiei”, a spus șeful statului.
El l-a admonestat public, fără să-l nominalizeze însă, pe managerul Institutului „Matei Balș”, dr. Adrian Streinu Cercel, care a declarat că persoanele de peste 65 de ani, fiind cele mai vulnerabile în fața coronavirusului, ar trebui să făr menținute în carantinare o perioadă mai lungă.
„În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze politic. Am avut un contraexemplu de la un institut bine cotat ( n.r. -n.r.). Așa ceva nu se poate. Într-un astfel de plan, cineva propunea o măsură aberantă: carantinarea celor de peste 65 de ani. Așa ceva nu se va întâmpla. Este inacceptabil. Le spun persoanelor în vârstă: stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia în carantină. Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panica în populația. Așadar, toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv oamenii considerați experți. La un astfel de plan pentru România lucrăm împreună cu Guvernul Orban. E important că după 15 mai vom implementa măsuri de relaare, gradual. Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responsabilitatea revine mai mult fiecăruia dintre noi. Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri”, a spus președintele.
Iohannis s-a referit, pe scurt, și la valul de violențe produse în țară în perioada sărbătorilor de Paști, când clanurile de interlopi au terorizat locuitorii din mai multe orași, inclusiv din București, prin scandalurile declanșate, aceștia agresând polițiștii veniți la fața locului pentru a-i potoli.
„Au fost câteva chestiuni negative. Condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puține, dar foarte vizibile. Autoritățile au intervenit ferm. Nu putem tolera astfel de manifestări violente. Unde nu se respectă normele, trebuie intervenit prompt”, a spus șeful statului.