Președintele Klaus Iohannis l-a contrazis miercuri, la Bruxelles, pe prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, anunțând că România NU va ataca la CJUE decizia pe Schengen și nici NU va exista un boicot la adresa Austriei.

„La cald și emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. România nu va ataca la CJUE această chestiune”, a spus Iohannis.

Rareș Bogdan, a anunțat marți, în Parlamentul European, că guvernul Ciucă va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) votul Austriei împotriva aderării României la Schengen: „Vă asigur că Guvernul va face acest lucru, pentru că e cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani și acest lucru va fi sancționat, iar Austria va suporta consecințele”.

Președintele a negat și faptul că țara noastră va boicota Austria: „Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și autorităților publice din România”. 

Iohannis  nu vrea nici să găsească vinovați pentru ratarea Schengen; îl ține în continuare în brațe pe ministrul de Interne, Lucian  Bode, cel care a supervizat contractul BMW: „Mi se pare un pic ciudat că s-a declanșat o vânătoare de vinovați”.

„Afacerea BMW”: Bode le ordonă control de formă subalternilor, după ce șeful Poliției Române nu a reușit să-l scoată din scandal pe Iohannis

Șeful statului a spus însă că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European de joi, 15 decembrie, dar și-a exprimat rezervele cu privire la obținerea unei  schimbări de poziție a Austriei:

„Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de Consiliul European. Voi ridica chestiunea n plenul Consiliului, dar soluții practice se vor găsi în viitorul Consiliu JAI. Nu cred că și-a imaginat cineva că Austria și Olanda și-au schimbat poziția într-o săptămână, nu se poate așa ceva. (…) Vom avea președinția suedeză la Consiliul UE, am discutat deja cu premierul Suediei. Voi avea multe discuții pentru a vedea cum putem face următorii pași, pentru că trebuie să fie o reușită. Nu își dorește nimeni să ajungem într-un Consiliu JAI cu un vot negativ”.

Întrebat dacă vrea o decuplare de Bulgaria, Iohannis a răspuns: „Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții. Fie Olanda își schimbă opțiunea, fie va fi vot separat. Personal cred că intrarea împreună cu Bulgaria în Schengen e mai bună, e de preferat. Imaginați-vă dacă Bulgaria, care nu e o mare forță europeană, ar rămâne singură în fața valului migrator. Noi căutăm varianta să intrăm împreună cu Bulgaria. Procedurile la Bruxelles sunt foarte complexe și permit foarte multe abordări. Ce a pregătit ministrul de Interne (Lucian Bode – n.r.) nu era decuplare, ci decalare. Adică termenele de intrare în Schengen pentru cele două țări să fie decalate”.

Întrebat dacă mai este în plan această decalare de aderare între România și Bulgaria, președintele a spus: „Asta vom afla după discuțiile cu cei implicați. Votul contra are un mare impact în toată UE. Se poate constata că peste tot lumea începe să caute soluții diplomatice, dar vom avea nevoie de timp”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version