Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Cotroceni, după convorbirile tete-a-tete şi convorbirile oficiale cu omologul estonian, Alar Karis, care efectuează o vizită în România, că este nevoie urgent de consolidarea substanţială şi echilibrată a întregului Flanc estic al NATO, în contextul „actualei situaţii de securitate deosebit depreocupantă”.
„Am avut discuţii consistente, având în vedere că actuala situaţie de securitate este deosebit de preocupantă, în special pentru statele de pe Flancul estic, atât la nordul acestui flanc, unde se află Estonia, dar mai ales la sud, la Marea Neagră, unde ne aflăm noi, în România. Avem nevoie urgent de consolidarea substanţială şi echilibrată a întregului Flanc estic, de o prezenţă înaintată unitară şi întărită. De aceea, România acţionează pentru creşterea în continuare a prezenţei militare aliate în ţara noastră”, a precizat Klaus Iohannis.
El a spus că va prezenta aceste priorităţi ale României şi la Summitul NATO, care va avea loc la Bruxelles, săptămâna viitoare, şi la care va participa şi preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.
Preşedintele Estoniei a subliniat că este necesară adaptarea prezenţei militare înaintate pentru apărare, adăugând că acest lucru înseamnă că NATO trebuie să aibă capabilităţi prezente pentru a nu oferi Rusiei nicio posibilitate să avanseze pe Flancul estic.
„Estonia şi România au relaţii de cooperare şi parteneriat în cadrul NATO şi lucrăm împreună pentru realizarea acestor obiective comune de apărare a Europei şi avem acelaşi provocări cu care ne confruntăm. Situaţia de securitate în Europa s-a schimbat radical, ceea ce a dus la o prezenţă mai consolidată a aliaţilor NATO pe Flancul estic. Aceasta transmite un mesaj ferm agresorului. Aş dori să dau timpul înapoi, dar, din păcate, aceasta nu se poate. Suntem de acord că este nevoie de acţiuni mai multe pe acest Flanc estic. Dat fiind comportamentul agresiv al Rusiei şi prezenţa militară în Belarus, trebuie să adaptăm prezenţa militară înaintată pentru apărare, ceea ce înseamnă că NATO trebuie să aibă capabilităţi prezente pentru a nu oferi Rusiei nicio posibilitate să avanseze pe Flancul estic. NATO trebuie să vină cu un răspuns credibil şi sperăm că va face acest lucru la summitul viitor”, a precizat Alar Karis.
Potrivit acestuia, Estonia este hotărâtă să fie aplicate în continuare sancţiuni Rusiei: „Există acest pachet de sancţiuni impuse Rusiei pentru a plăti preţul agresiunilor comise. Noi suntem absolut hotărâţi să continuăm cu aceste sancţiuni, să le suplimentăm. Ştim că acestea au un efect şi acesta este extrem de dureros”.
Preşedintele Karis a arătat, de asemenea, că este necesară reducerea dependenţei de resursele energetice ruseşti şi ca Republica Moldova să fie sprijinită.