Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru eliberarea lui Bogdan Aurescu din funcţia de consilier prezidenţial, de la data de 1 februarie, pentru a-i lăsa cale liberă să preia funcția de judecător la Curtea de Justiție de la Haga, unde trebuie să depună jurământul pe 6 februarie.

În 9 noiembrie 2023, Bogdan Aurescu a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție împotriva candidatului rus și l-a învins cu scorul de 117 la 77 voturi în Adunarea Generală a ONU și cu 9 la 6 voturi în Consiliul de Securitate.

A fost pentru prima oară din 1946, de când a fost creată Curtea Internațională de Justiție, când Rusia nu are judecător acolo, deși, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, se considera îndreptățită să fie reprezentată în CIJ.

Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineşte această funcţie.

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional.

În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version