„Angajamentul SUA faţă de Tratatul Nord-Atlantic este de neclintit”, a declarat vineri, la București, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România”, a arătat ea şi a amintit că în țara noastră există prezenţă militară americană prin rotaţie.

În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că “este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune”.

„Luăm lucrurile foarte în serios şi suntem pregătiţi să acţionăm conform cu ceea ce declarăm când spunem că un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul nostru este ferm. Când repetăm şi preşedintele Joe Biden o spune – vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO. Aşa că sunt prezentă în România, azi, pentru a reafirma acest angajament”, a punctat Harris. 

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că „NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României”:

„Doamna vicepreşedinte a reconfirmat în cadrul discuţiilor noastre de astăzi angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii alianţe. O spun cu foarte mare responsabilitate: NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României. Este un scenariu pe care cu toţii dorim să îl evităm, dar noi, ca aliaţi – o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră”.

„Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună”, a insistat Iohannis.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version