Există 3 măsuri din proiectul de modificare a Legilor Justiției care, dacă vor rămâne în forma propusă de ministrul Justiției, tudorel toader, și preluată de autorul scandaloasei OUG 13, Florin Iordache, vor “afecta grav independența procurorilor”, a declarat marți Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA.

Acestea sunt “trecerea Inspecției Judiciare sub autoritatea ministrului Justiției, modificarea condițiilor privind răspunderea materială a magistraților (…) și înființarea Direcției speciale de cercetare a magistraților”.

“În ceea ce privește punctul nostru de vedere, am susținut încă de la proiectul din 23 august că există o încercare de a crește autoritatea ministrului Justiției asupra activității procurorilor, ceea ce va afecta grav independența procurorilor și nu numai”, a insistat Kovesi, la dezbaterea cu tema „Legile justiției. Statul de drept în pericol”, organizată marți de Grupul pentru Dialog Social și Revista 22.

Ea a arătat că, așa cum nu există direcții speciale de investigare a infracțiunilor polițiștilor sau primarilor, nu își are rostul nici o direcție specială care să investigheze infracțiunile magistraților.

“În 12 ani au fost condamnați 88 de magistrați, nu trebuie o direcție specială”

“S-a spus în mod fals că DNA se opune acestei modificări pentru că ar pierde competența. Haideți să ne uităm pe cifre. (…) În 12 ani au fost condamnați definitiv 88 magistrați — 44 de procurori, 43 de judecători și un magistrat asistent. Dacă pentru 88 de persoane condamnate în 12 ani trebuie sa înființăm o direcție specială… În aceeași perioadă de timp avem 575 de ofițeri de poliție condamnați, 121 de lucrători vamali, 106 primari de comune, orașe și municipii. Ce o sa facem, dacă avem de 10 ori mai mulți polițiști condamnați o să facem direcție pentru investigarea polițiștilor, direcție pentru investigarea primarilor, direcție pentru investigarea lucrătorilor vamali”, a precizat Kovesi.

Ea a afirmat că lipsește o notă de fundamentare, lipsește un studiu de impact din care să reiasă motivația pentru care astfel de modificări au fost incluse în aceste proiecte de legi.

 

Procurorul șef al DNA a mai arătat că “niciodată pentru legile Justiției nu a existat o comisie specială”.

“Nu neagă nimeni dreptul Parlamentului și este dreptul Parlamentului de a iniția legi, nu neagă nimeni dreptul Parlamentului de a modifica legi, de a iniția proiecte legislative, (…) de a înființa diverse comisii, dar constatăm aici că avem o comisie specială. Niciodată pentru legile Justiției nu a existat o comisie specială, întotdeauna legile organice s-au discutat în comisiile juridice și apoi în plenul celor două Camere. Vedem că este o procedură deosebită în Parlament, o procedură de urgență, motiv pentru care și avizul solicitat de la CSM a fost unul în sistem de urgență. (…) Ceea ce toți magistrații au contestat a fost modul în care se încearcă modificarea, prin lipsă totală de transparență și consultare”, a precizat Kovesi. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version