Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat luni, după întâlnirea de lucru cu noul ministru al Justiției, Florin Iordache, că a făcut 14 sesizări la CSM și 12 sesizări la CNA, ca răspuns la acuzaților extrem de grave ce i s-au adus în ultima vreme în scandalul lansat de Sebastian Ghiță.

kovesi 01

Întrebată cum comentează afirmațiile lui Traian Băsescu, Kovesi a răspuns scurt: “Am sesizat CSM pentru declarații neadevărate”, ceea ce înseamnă că neagă ce a spus fostul președinte în legătură cu condamnarea lui Dan Voiculescu.

“Să lăsăm lucrurile ridicole gen cucuvele mov și șefi de la CIA și să trecem la declarații serioase. În primul rând nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, care are mai multe dosare; o parte dintre ele sunt în instrumentare la DNA, o parte  sunt deja trimise în judecată. Un inculpat fugar faţă de care am făcut încă din cursul anului trecut – sper să vă amintiți că încă din aprilie anul trecut (când Camera Deputaților a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a lui Ghiță – n.r.), când de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA a făcut atacuri la adresa sistemului judiciar – prin afirmaţii denigratoare și tendenționase. Ca atare, nu comentez declarațiile unui inculpat fugar și nu doresc să intru în dialog cu acesta”, a precizat șefa DNA.

Pe de altă parte, șefa DNA, întrebată dacă pe înregistrările audio este vocea procurorului Negulescu – așa cum susține Ghiță -, a precizat că “este o sesizare în curs la CSM, se va face o verificare, motiv pentru care nu pot să comentez, pot să vă spun doar că nu erau doi procurori din DNA în acea discuție”.

Pe înregistrările audio lansate în spațiul public de Ghiță, o persoană îl amenința pe acesta cu închisoarea dacă nu depune denunț împotriva lui Liviu Dragnea.

“Atacurile la Justiție sunt făcute pentru că DNA și-a permis să deranjeze inculpații”

“În ceea ce priveşte atacurile din ultima perioadă cu privire la sistemul de justiţie, aș avea mai multe comentarii. V-aş ruga să observaţi că sunt făcute de inculpaţi care sunt cercetaţi în dosarele DNA, de inculpaţi care sunt trimişi în judecată sau chiar condamnaţi de DNA, sau (sunt făcute – n.r.) de persoane care îi susţin. Aceste atacuri sunt făcute pentru că DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii. Am observat în ultima perioadă că, deși am făcut mai multe demersuri instituționale, aceste atacuri au continuat. Doar la sfârşitul anului trecut am făcut peste 14 sesizări la CSM cu privire la afirmațiile tendențioase, denigratorare mincinoase, uneori ridicole, ale inculpaților pe care i-am cercetat”, a precizat șefa DNA.

Totodată, ea a spus că a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) “cu privire la 12 emisiuni și chiar în cursul zilei de astăzi am reluat dialogul instituțional cu CSM și cu privire la informațiile care au apărut în cursul lunii decembrie și la începutul acestui an (în urma înregistrărilor difuzate de Ghiță – n.r.) din partea mai multor persoane cercetate de DNA”.

“Practic, răspunsul meu la aceste afirmații îl veți găsi în acea sesizare, pe care o voi face publică în momentul în care voi veni la birou. La venire, probabil m-ați văzut cu un biblioraft cu documente, acel biblioraft conține toate demersurile instituționale pe care le-am făcut cu privire la aceste afirmații. Am trimis și procurorului general, am trimis și ministrului Justiției. O parte dintre aceste afirmaţii mincinoase au fost verificare deja în cadrul unui dosar penal şi s-a dat şi o soluție de clasare”, a adăugat procurorul-șef al DNA.

Kovesi nu a mai apărut în spațiul public încă din noiembrie anul trecut. Astfel, ea a fost asaltată cu întrebări de jurnaliști, deoarece a tăcut după fuga lui Ghiță din 19 decembrie seara – când acesta și-a pierdut imunitatea de parlamentar, întrucât i s-a încheiat mandatul și nu a mai câștigat altul la alegerile din 11 decembrie.

Invitația ministrului, pentru bugetul DNA

Despre discuțiile cu ministrul Justiției, Laura Kovesi a spus:

“Domnul ministru ne-a invitat la o discutie privind bugetul DNA, nevoia de a ne ajuta in ceea ce priveste resursele umane. Am profitat de aceasta invitatie pentru a aduce pe masa toate aceste sesizari, pentru a arăta atacul masiv la care este supus sistemul judiciar din partea inculpaților și a persoanelor pe care le cercetăm și am depus în copie toate demersurile instituționale”.

“MAI să răspundă cum a scăpat Ghiță de filaj”

Întrebată dacă DNA este responsabilă că l-a scăpat pe Sebi Ghiță, Kovesi a declarat:

“În niciun caz. În acest dosar, noi (DNA – n.r.) am dispus măsura controlului judiciar și am instituit obligația de a nu părăsi țara. Totodată, am dispus efectuarea supravegherii operative – pe care dvs știți că se numește “filaj” -, către Poliția Română. Noi ne-am luat măsuri de precauție. Toate aceste măsuri trebuiau implementate și duse la îndeplinire de structurile MAI, cred că răspunsul în acest moment trebuie să-l dea Ministerul de Interne – cum a reușit să scape de filaj, cum a reușit să se ascundă (Ghiță – n.r.)”.

Întrebată dacă erau indicii, cu o săptămână înaintea fugii, că Sebi Ghiță ar avea acestă intenție șefa DNA a răspuns: “Noi ne-am luat măsuri de precauție, din această perspectivă nu aveam indicii concrete, este o măsură dispusă de procurorul de caz pe baza indiciilor pe care le avea în dosar.

Cât privește solicitarea pentru mandatul european de arestare, ea a arătat că “face parte din procedura obișnuită în astfel de situații”.

Pe de altă parte, nu sunt indicii că Ghiță ar fi părăsit țara.

Întrebată despre legea răspunderii magistraților, Kovesi a spus că “în prezent, avem n legislație o lege din punctul meu de vedere nu trebuie o lege pentru răspunderea magistraților, există o lege, dacă va apărea vreun proiect de lege vom discuta pe el”.

Întrebată despre revenirea pe tapet a legii amnistiei, Kovesi a spus: “Nu sunt de acord ca o lege de amnistiere, graţiere, să fie dată în privinţa persoanelor care sunt verificate de DNA”.

Despre acuzația de plagiat, procurorul-șef al DNA a spus: “Teza mea de doctorat este corectă, ea a fost verificată de două ori. Din punctul meu de vedere, subiectul este închis”.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version