Avem de recuperat peste 1 miliard de euro numai din dosarele DNA finalizate în instanță! De ce NU l-au recuperat ANAF – din subordinea ministerului Finanțelor și ANABI – din subordinea ministerului Justiției?
Contorul ANABI ne arată ce diferență colosală este între suma de recuperat – circa 705,1 milioane lei – și ce a reușit să recupereze ANABI, aproximativ 20,5 milioane de lei!!!
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a atras atenția, marți, asupra existenței a 990 de hotărâri judecătorești definitive pentru prejudicii de peste 1 miliard de euro, numai din dosare DNA, fără a fi recuperate de stat, în timp ce inculpații preferă să stea în pușcărie decât să li se ia averea. 

Prada să rămână la hoți – “pohta” escrocilor pe bani publici!

Mai nou însă, observăm însă că politicienii corupți și-au pus la adăpost averile și fug din țară înainte de sentința definitivă – lucru despre care Kovesi nu a amintit.

Este vorba despre fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, pentru care Poliția Română nu a avut argumente de ce ofițerii care îl filau i-au pierdut urma, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader, zice că se chinuie să obțină extrădarea lui din Serbia.

Radu Mazăre, condamnat în primă instanță de Curtea de Aepla București la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru un prejudiciu de 114 milioane euro, a fugit în Madagascar și a anunțat de acolo, sfidând autoritățile române, că a cerut azil politic.

Elena Udrea și Alina Bica s-au refugiat în Costa Rica – țară care nu are tratat de extrădare cu România.

Udrea este condamnată la 6 ani de închisoare în primă instanță, iar Bica are două condamnări: de 4 ani și de 3 ani și 6 luni, ambele pentru favorizarea infractorului.

Iată însă declarațiile lui Kovesi:

“Atunci când vorbim de recuperarea prejudiciilor, trebuie să avem în vedere că nu numai condamnarea poate să ducă la o prevenire a faptelor de corupție. În ultimii ani s-a demonstrat că recuperearea prejudiciilor poate duce la acest fapt.

Am citit un studiu european care spunea ca inculpații preferă să petreacă timp în pușcărie, dar să nu li se ia averea. Lucru care se confirmă.

În ultimii ani, cel puțin din punctul de vedere al legislației s-au facut pași importanți. Elementul care a dus la acest lucru este introducerea instituției confiscării extinse, în 2012. 

Ca procuror șef al DNA am considerat întotdeauna că recuperea prejudiciilor constituie o prioritate. Ne-am propus să înființăm un compartiment format din polițiști specialiști, care are ca principală atribuție dublarea investigației penale cu una financiară.

Poate verifica conturi bancare, proprietăți, nu doar în România, ci și în străinătate. Noi investigăm fapte de corupție la nivel înalt. De cele mai multe ori investigăm persoane cu funcții înalte sau cu averi impresionate și atunci sigur că așteptările noastre legate de recuperarea prejudiciilor sunt foarte mari 

În ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de peste două miliarde de euro, în condițiile în care bugetul alocat pentru investigații a fost undeva între 2-2,7 milioane de euro.

În cazurile în care judecătorii au pronunțat soluții definitive de condamnare, au dispus și confiscări și iată că în aceeași perioadă de timp, adică în ultimii cinci ani, în cauzele în care instanțele au fost sesizate prin rechizitoriile DNA, au rămas definitiv 992 hotărâri judecătorești prin care instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale de peste un miliard de euro.

Deci, practic, vorbim de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigațiilor derulate de DNA.  Trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri, dacă sunt sau nu executate și dacă nu, care sunt impedimentele. 

Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuțiile, am indisponibilizat bunurile, judecătorii au dispus hotărâri, mai departe este responsabilitatea instituțiilor financiare. De când sunt procuror șef DNA nu am primit nicio adresa ca într-un anumit dosar, ca procuror nu au instituit în mod corect un sechestru sau că bunurile nu au putut fi indisponibilizate. 

Când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne raportam doar la bunurile și conturile care se află pe teritoriul României. Am observat că în ultimii ani inculpații și-au mutat bunurile pe teritoriile altor state sau in off shore-uri. 2016 a fost primul an când DNA a sechestrat și bunuri aflate în alte state”, a mai spus Kovesi. 

Avem o instituție nouă ANABI. Avem o colaborare bună cu această instituție, dar responsabilitatea exwecutării acestor hotărâri nu revine în totalitate acestei instituții nou înființate. 

Contorul ANABI ne arată diferența dintre ce prejudicii de recuperat s-au stabilit în Justiție și ce s-a recuperat efectiv de către ANABI – diferența este colosală!
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version