Este vorba despre 1.036 inculpați din totalul de 60.000, din care 123 ca urmare a dezincriminării!

Procurorul general al româniei, Augustin Lazăr, a declarat miercuri, la prezentarea bilanțului pe anul 2017 al Parchetului General, că numai 1,7% dintre inculpații trimiși în judecată anul trecut au fost achitați.

“În anul 2017 procurorii au avut un volum mare de cazuri de soluționat: 1.752.000 de dosare, din care au trimis în judecată 533.000 de dosare, cu aproape 60.000 de inculpați (mai precis 59.839). Dintre aceștia, aproape 4.000 de inculpați sunt minori”, a precizat el.

Potrivit acestuia, din totalul inculpaţilor, 6.092 au fost arestaţi preventiv. 

Din total, 20.380 de inculpați au săvârșit infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, din care peste 10.000 au condus sub influența alcoolului sau altor substanțe – lucru care atrage atenția asupra carenței în educația unor oameni. Din punct de vedere preventiv s-ar putea face ceva”.

“Au fost achitați 1.036 inculpați, din care 123 ca urmare a dezincriminării – adică 1,7% din totalul trimiși în judecată”, a adăugat Lazăr.

Aproape 1.500 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru violențe în familie, respectiv 2,5%. “Asta ne arată că societatea contemporană, în general, este mai violentă”.

În cazul infracţiunilor de violenţă în familie, Lazăr a prezentat o statistică privind numărul copiilor victime ale părinţilor: 223 victime ale infracţiunilor contra persoanei, din care 162 minori; 62 victime ale omorului (tentativă şi faptă consumată) din care 28 minori; 57 victime ale lovirilor sau altor violenţe, din care 31 minori; 44 victime ale violului, din care 37 minori; 622 victime ale abandonului de familie, din care 557 minori.

Reprezentative sunt următoarele cauze soluționate: cel privind revoluționarii, dosarul Hexi Pharma etc.:

“Cauza având ca obiect fapte săvârşite de membrii comisiei pentru acordarea titlului de Luptător în Revoluţie care au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 14.047.085 lei, reprezentând indemnizaţiile acordate revoluţionarilor, plătite de către casele judeţene de pensii; dosarul Hexi Pharma, în care s-a reţinut că societatea comercială menţionată a produs şi comercializat către numeroase unităţi sanitare produse biocide neconforme sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide; cauza cunoscută sub denumirea de ‘tezaurele antice’, privind valorificarea şi reciclarea de bunuri sustrase din siturile arheologice monument istoric. În acest dosar, este de menţionat recuperarea pentru patrimoniul cultural naţional a două tabulae din bronz, cunoscute ca fiind Constituţia de la Troesmis, Dobrogea sau Lex Municipii Troesmensium, datate la 170 d.Hr., reprezentând cel mai vechi document epigrafic şi legislativ descoperit pe teritoriul României, unul dintre cele mai vechi din Europa”, a spus Lazăr.

Cât privește dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, procurorul general a amintit că procurorii militari au trimis în judecată inculpaţi sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version