OMV Petrom va trebui să plătească 350 lei pe tona de țiței procesat în activitatea de rafinare, potrivit legii modificate, miercuri, de Camera Deputaților – for decizional.

Inițial, actul normativ adoptat de Parlament anul trecut a fost scris „cu dedicație” de Guvernul Ciucă, astfel încât OMV Petrom nu s-a încadrat pentru a o plăti.

Între timp, Austria s-a opus intrării României în Schengen, pe 8 decembrie, iar acest lucru a enervat atât coaliția PNL-PSD-UDMR, cât și pe președintele Klaus Iohannis, care îl primise la Cotroceni, în 2022, pe directorul general al OMV.

OMV Petrom ar trebui să plătească peste 1,484 miliarde de lei statului român, prin această taxă de solidaritate, deoarece a procesat 4,24 milioane tone de țiței, în 2022, conform raportului anual al companiei. Iar profit net al acesteia a fost de 10,3 miliarde de lei, în creștere cu 260% față de 2021, când a obținut doar 2,86 miliarde de lei.

O altă modificare în actul normativ prevede exceptarea de la plata acestei taxe a companiilor precum Black Sea Oil & Gas, care nu au avut producție în anii anteriori. Legea stipulează acum: „contribuabilii care în perioada 2018-2021 nu au obținut producție din domeniile respective nu datorează contribuția de solidaritate.”

Legea a fost trimisă la președintele Iohannis, pentru promulgare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version