“Există o tensiune de mai mult timp între mine și doamna Kovesi”.

La ieșirea de la judecata CSM, unde s-a dat aviz pozitiv pentru revocarea ei din funcția de procuror al DNA, Mihaiela Moraru Iorga a declarat că există o tensiune de mai mult timp între ea și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

În acest sens, Mihaiela Moraru Iorga a dat ca exemplu două dosare, unul în care a acceptat, în urma unor presiuni, să ceară prelungirea arestului preventiv pentru o persoană, deşi acest lucru nu se mai impunea.

Cel de al doilea dosar se referă la Elena Udrea, în care Mihaiela Moraru Iorga a afirmat atunci că, atâta timp cât Parlamentul nu a dat aviz pentru arestare, nu se mai impune reţinerea fostului deputat.

Iată declarațiile ei:

“Există o tensiune de mai mult timp între mine și doamna procuror-șef, determinată, probabil, de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări. (…)

În dosarul privind pe Elena Udrea, în care ne-a dat Parlamentul aviz doar pentru reținere, nu și pentru arestare și în care am spus la acel moment: atât timp cât nu avem aviz de arestare, nu se impune reținerea, pentru că ar însemna doar să facem un circ mediatic.

Am închis telefonul, am luat măsura controlului judiciar pe cauțiune și consider c-a fost o măsură corectă, având în vedere avizul Parlamentului.

Nu (n.r.. mi-a cerut) în mod direct, pentru că nu proceda niciodată în mod direct. Ci suna, întreba, apoi pe urmă intervenea prin dl procuror-șef adjunct care era coordonatorul Secției a -II-a, e vorba de dl Nistor.

Mi-a spus că opinia conducerii este că trebuie reținută (n.r., Elena Udrea) pentru că există aviz de reținere, pentru că l-am cerut și pentru că trebuie să mergem până la capăt.

A fost mesajul din partea doamnei procuror-șef. Da, chiar și pentru o noapte, ceea ce mi s-a părut bizar și este motivul pentru care, știe toată lumea, că în seara respectivă mi-am închis telefoanele și am dispus măsura pe care am considerat-o legală și justă”.

Întrebată cum a fost chemată să facă testul poligraf, procurorul DNA a răspuns: “Prin citație la 10,32 pentru ora 10,30. Am solicitat în aceeași zi să fiu audiată și am explicat în cadrul unei declarații care e motivul pentru care refuz acest test poligraf”, a spus ea.

“Niciodată nu mi-am dorit să fiu neapărat procuror”

Mihaiela Moraru Iorga a arătat că audierea sa în plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost una “obiectivă”, iar cei care au audiat-o au înțeles că este vorba despre un “semnal de alarmă”.

“Eu nu am nevoie de ajutor. Niciodată nu mi-am dorit neapărat o funcție în DNA, niciodată nu mi-am dorit să fiu neapărat procuror și cred că nimeni nu îmi va putea lua din mână diploma pe care o am și nici cunoștințele pe care le-am acumulat în decursul timpului. Că astăzi sunt procuror și mâine voi fi jurist, secretară sau orice altă funcție, cred că o pot exercita cu demnitate și cu responsabilitate, motiv pentru care este un strigăt de ajutor pentru instituție, pentru justiția din România și pentru magistrații din România. Este adevărat că am stat și eu în dubii dacă vom fi credibili spunând aceste lucruri acum, pentru că toată lumea se gândește de ce nu au spus acum un an, acum doi ani, trei ani sau când s-au întâmplat faptele. Gândiți-vă că am făcut un simplu demers, deci o simplă sesizare la Inspecția Judiciară și în trei zile am fost revocați. Cine credeți că ar fi ascultat toate aceste aspecte cu mai mult timp în urmă? Care credeți că ar fi fost efectul acestor sesizări cu mai mult timp în urmă?”, a menționat ea.

Întrebată dacă există un război DNA contra DNA, procurorul DNA a spus că “este un război al unei persoane pentru putere, pentru funcție”.

Moraru Iorga a precizat că s-a întâmplat să primească un denunț pe mail care i-a fost transmis fotografiat pe WhatsApp, dar Codul de procedură penală spune că denunțul poate fi formulat sub orice formă — o adresă, un memoriu, o declarație, trebuie să fie semnat personal și poate fi trimis pe fax, pe mail, prin poștă, printr-un avocat.

Mihaiela Moraru Iorga consideră ca a avut rezultate foarte bune în dosarul penal Afacerea Microsoft.

În acest context al Afacerii Microsoft citiți și…

Un eșec al DNA în marele dosar Microsoft în care sunt acuzați 10 foști miniștri

Denunțătorii Pescariu, Stan și Florică, liberi și lăsați cu banii 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version