Numit de președintele Klaus Iohannis ambasador în Marea Britanie, șeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat luni, că nu vede de ce n-ar păstra și indemnizația de membru al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) – istituție înființată în anul 2012, prin lege, la inițiativa lui Gabriel Oprea, pentru a plăti pe viață 100 de privilegiați, numiți ”academicieni” – alții decât cei din Academia Română.

Dan Mihalache (sursa foto romaniatv.net)
Dan Mihalache sursa foto romaniatvnet

“Atâta vreme cât ASSN este o instituţie reglementată de lege şi eu nu am ce să îmi reproşez din punct de vedere al competenţelor mele profesionale, voi rămâne la ASSN. În momentul în care cineva în această ţară, respectiv legiuitorul, va spune că e ceva în neregulă cu Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, voi reflecta asupra calităţii mele de membru. Eu nu am intrat acolo nici prin efracţie… am fost propus, am fost votat, deci nu am de ce să-mi pun întrebări asupra acestei calităţi”, a susţinut Mihalache, la Palatul Parlamentului, după ce a fost avizat ca ambasador, de comisii.

Întrebat dacă îşi va păstra şi indemnizaţia, Mihalache a spus: (indemnizaţia – n.r.).” “Nu văd de ce n-aş păstra”.

Așadar, atât timp cât nu se va găsi nimeni să ceară abrogarea legii, privilegiații – cei 100 de membri titulari şi corespondenţi aleşi pe viaţă, potrivit statutului ASSN – vor primi din bugetul de stat de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie – titularii – și jumătate din aceşti bani, corespondenţii.

Printre membrii fondatori ai Academiei s-a numărat şi vicepremierul Vasile Dîncu, fost membru PSD.

Iniţial, ASSN a purtat numele de Academia de Ştiinţe Militare, și este o “instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”.

Ca activitate, Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, instituţia “reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version