Ministrul Justiției, Ana Birchall, a convocat pentru prima dată Comisia MCV.
Astfel, luni, la minister sunt așteptați toți reprezentanții instituțiilor care fac parte din Comisia MCV, precum și asociațiile profesionale.
Birchall a declarat, luni, că în cadrul reuniunii va propune ca fiecare șef de parchete să vină cu un set de măsuri și cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din justiție.
“De când a ieșit raportul MCV v-am anunțat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiției trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis și sper să fie de bun augur ca pe lângă instituțiile care sunt prevăzute în acest HG să invit și toate asociațiile profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reușit să aducem la aceeași masă atât instituțiile, cât și asociațiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a arătat ea .
Ana Birchall a mai spus că va propune o ritmicitate în ceea ce privește întrunirea Comisiei MCV și că și-ar dori ca, pe lângă analiza proprie, fiecare instituție să vină cu un set de măsuri și cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiție și ridicarea MCV.
Aminim că ea a cerut, încă din luna iulie, tuturor instituțiilor din sistem, o analiză asupra rapoartelor GRECO și MCV.
Din acest motiv, Birchall a intrat în conflict cu șefa CSM, Lia Savonea, care nu i-a transmis un astfel de document.
În 22 octombrie, ministrul a anunța că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.
În Raportul MCV pe anul 2019, Executivul European a arătat că „situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”, deoarece România “a făcut pași înapoi”.
Comisia Europeană notează în concluziile raportului MCV 2019 că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluțiile din România privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției”. „În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenți pași înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuți de România și notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV 2019.
De asemenea, Comisia menționează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în țările membre. “Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autoritățile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuți pași greșiți, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept și care pot trece dincolo de parametrii MCV”, arată Comisia Europeană.