Raluca Prună, ministrul Justiției, precizează că ”OUG nu restrânge drepturi și libertăți” și cataloghează discuția pe acest subiect drept ”un lux teoretic”. Ea admite însă că actul normativ ”este o soluție provizorie, dar necesară”, insistând că SRI ”nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea”.

raluca pruna min jus

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul face, luni, ”câteva clarificări esențiale, pentru formatorii de opinie”, dar se adresează, de fapt, criticilor lui Traian Băsescu, privind neconstituționalitarea actului normativ.

”1 – Ordonanțele de urgență sunt acte cu putere de lege. 2 – OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic. 3 – SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competențele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracțiuni din titlul X din Codul Penal și terorism. Pentru toate aceste infracțiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva – nu polițist, fie el și judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepție. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, scrie ministrul Justiției.

Raluca prună insistă că ”OUG este o soluție provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluție”.

”Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluție alege societatea românească. Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacțiile unor foști înalți demnitari, care știau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat, ca acum să le denunțe comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-corupție instituționali sau din societatea civilă care știau de asemenea și nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp. Nu e bai, adevărul separă întotdeauna apele. În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breșa detașării poliției judiciare în parchete. E un început”, adaugă Raluca Prună.

Duminică, Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit Constituției, ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul drepturilor și libertăților.

Fostul președinte întreabă, retoric, dacă este constituțională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor.

“Oare este constituțională OUG cu privire la partajarea utilizării Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor? Eu citesc din Constituția României. (…) Eu cred că avocații, în procesele penale, vor exploata la sânge cele două articole din Constituție și foarte probabil daunele produse dosarelor penale de domnii Iohannis și Cioloș prin avizarea în CSAT, respectiv aprobarea în Guvern, vor fi majore”, a susținut Băsescu.

El susține că avocații vor”exploata la sânge” articolele din Constituție referitoare la secretul corespondenței și convorbirilor telefonice.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version