Candidaturile tuturor celor 4 candidați la șefia DNA au fost admise marți la Ministerul Justiției, după verificarea dosarelor acestora la Direcția Resurse Umane.

Este vorba despre 3 candidați din cadrul DNA – Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei, Marius Iacob, procuror-șef adjunct, și Elena Grecu, șefa Biroului juridic – șu un candidat de la Parchetul General, Cristian Lazăr, adjunctul șefului Secției de urmărire penală şi criminalistică. 

Prima etapă a procedurii a presupus verificarea dosarelor – dacă au vechimea de minim 10 ani și dacă au vreo abatere disciplinară.

Doi dintre candidați sunt cercetați disciplinar de Inspecția Judiciară – Marius Iacob și Florentina Mirică -, dar nu au primit încă o decizie din partea Secției de procurori a CSM, astfel că pot să participe la procedura de numire.

Miercuri, membrii comisiei de la MJ vor analiza programele manageriale depuse de candidați.

Joi voi  fi interviurile, începând cu ora 9.00, potrivit ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a anunțat marți că va convoca membrii comisiei să fie prezenți. 

“Vineri deliberăm și ajungem la o concluzie, funcție de care continuăm procedura. (…) Vedem cum se prezintă la interviu, analizăm toți membrii comisiei programele manageriale și apoi vom stabili dacă avem un candidat și care va fi acel candidat”, a precizat Toader.

“Sigur că este posibil ca unul dintre ei să fie propus, după cum este foarte posibil ca niciunul să nu fie ales, caz în care vom relua procedura”, a adăugat el.

Ministrul Justiției pare să fi ales deja persoana pe care o va propune președintelui Klaus Iohannis pentru numirea în funcția de procuror-șef al DNA:

“Există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul șef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar trebuie să ne aducem aminte că în alte dăți nu a venit din structura internă, după cum noul șef al DIICOT nu a venit din structura internă”.

Pentru șefia DIICOT și-au depus candidatura fostul șef al instituției, Daniel Horodniceanu, și un procuror din Bacău, Felix Bănilă, iar ministrul l-a ales pe ultimul, care a fost confirmat, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, singurul dintre candidați care nu face parte din DNA este Cristian Lazăr, propus de ministrul Robert Cazanciuc în 2015 la Parchetul General.

“Tot timpul și oriunde este ceva de îmbunătățit. Ce ar trebui să facă noul șef al DNA: să îmbunătățească activitatea instituției, să nu mai avem nevinovați arestați, trimiși în judecată, eventual urmăriți penal și, de asemenea, să nu mai avem vinovați care să fie neurmăriți penal”, a mai spus ministrul Toader.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version