Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două noi alerte Cod Galben de ploi torențiale și vijelii, astfel că astfel de fenomene violente vor continua până duminică seară, cel puțin.

foto Jean Mihai Pîlșu

O primă avertizare Cod Galben va fi valabilă vineri, între orele 12.00 – 22:00, la munte, în jumătatea de sud a Moldovei și a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului.

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp.

A doua avertizare Cod Galben va intra în vigoare sâmbătă la ora 5.00 și va fi valabilă până duminică la ora 23.00.

În Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp.

Caniculă în sud-est

Totodată, vineri, sâmbătă și duminică va fi caniculă în zona de sud-est, când iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități.

Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza acest mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version