Exim Bank

the GROUP

Borsec

Samsung

Carrefour

Deichmann

Dedeman

Metro

Auchan

 

Cotnari

ComputerLand

Sony

Arctic

Dacia

Rompetrol

Penny

Selgros

CORONAVIRUS: 118 de decese în România / 445de cazuri noi de infectați, 3.183 în total /357 sunt cadre medicale, 200 numai din Suceava / COVID-19: Testarea a peste 10.000 de bucureșteni se amână / Testele vor veni mai târziu / POLITICĂ: Cele 9 proiecte de legi adoptate de PSD în Senat intră la comisii în Camera Deputaților / Votul final, vineri / 

Breaking News:
 

Notre-Dame, mistuită de flăcări

UPDATE: Acoperișul și turla ”săgeată” ale Catedralei Notre-Dame din Paris s-au prăbușit, dar structura a fost salvată în întregime, astfel că edificiul va putea fi reconstruit, a anunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.

Turnul nordic a rezistat, iar doar unul dintre vitralii, aflat în renovare, a picat. Cele 16 statui au fost date jos în urmă cu 4 zile, pentru renovare.

Din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic. Mai multe obiectele importante sunt in siguranță.

De ce Catedrala Notre-Dame NU era prevăzută cu sisteme moderne anti-incendiu?

În timp ce Europa aștepta să înceapă primul episod din ultima parte a inegalabilei serii tv “Urzeala Tronurilor”, inestimabila Catedrală Notre-Dame din Paris, simbol al Franțeu, era cuprinsă de flăcări.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 19.50, ora României, iar experții francezi au lansat ipoteza că focul ar fi fost provocat de lucrările de renovare. Dar, se ia în lucru și ipoteza unei mâini criminale.

Notre-Dame era considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice.

Lumina care se filtra prin rozetele vitraliate confereau vizitatorului sentimente mistice în penumbra severă.

Veche de 850 de ani (construită în plin Ev Mediu – 1163-1345), Catedrala Notre-Dame din Paris este un simbol al Creștinătății, dar și al Libertății și al Drepturilor Omului.

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radia mult echilibru.

Intrarea în edificiu se făcea prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu.

Impresia spațială în interiorul bisericii era copleșitoare, zidurile ei se înalță pe trei rânduri de coloane.

Nava Principală de proporții impozante, 130 m lungime, 45 m lățime, 35 m înălțime, unde încap până la 10.000 de persoane, era împodobită cu statui și picturi.

Catedrala Notre Dame din Paris, înainte de incendiu

Notre-Dame, “cel mai vizitat monument istoric din lume”, este mistuit de foc, cu toată intervenția pompierilor tereștri…

De ce doar 400 de pompieri tereștri? Pentru că SECUNDA nu înțelege de ce pompierii parizieni nu au intervenit cu elicoptere specializate în stingerea incendiilor de pădure. Cupola veche de 850 de ani – a trecut prin tot atâtea ninsori grele – ar fi rezistat unui “bum de apă”.

De asemenea, este greu de înțeles de ce Catedrala Notre-Dame – un simbol mondial și de o valoare inestimabilă – nu era prevăzută, în interior, cu sisteme moderne anti-incendiu, știut fiind faptul că acoperișul este format din bușteni vechi de peste 800 de ani.

228 Shares