Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, a scăpat de pușcărie în dosarul privind terenul de 1,45 milioane de euro primit mită pentru retrocedarea ilegală a altor terenuri de 83.500 mp, după ce judecătorii Curții de Apel București (CAB) au constatat că fapta s-a prescris.

La termenul din 14 iunie, procurorul DNA a cerut pedeapsa maximă pentru Onțanu – de 10 ani de închisoare – și aproape la fel de mari pentru ceilalți inculpați.

“Având în vedere că, în calitate de primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu a acceptat promisiunea unor foloase necuvenite de la martorul denunțător Borcea Cristian pentru reconstituirea unui drept de proprietate asupra mai multor terenuri și a primit un teren cu o valoare de peste 1,4 milioane euro, vă rog să dispuneți condamnarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită la o pedeapsă cu executare orientată către maxim”, a argumentat procurorul de ședință.

Dar iată că procesul s-a lungit până la prescrierea faptelor.

În același dosar, Loredana Radu și fratele ei, Aurel Radu, au fost condamnați la câte 3 ani cu suspendare. Instanța a decis confiscarea sumei de 400.000 de euro de la ea și 1,2 milioane euro de la fratele ei, ei fiind nepoții fostului vicepremier Gabriel Oprea. Totodată, Loredana Radu a fost avocata fostului premier Victor Ponta.

Sentința nu este definitivă.

Amintim că Onţanu a fost arestat preventiv anul trecut la sfârşitul lunii martie şi a petrecut mai bine de trei luni şi jumătate după gratii. Fostul edil a obţinut, însă, pe 12 iulie 2016, o decizie de plasare sub control judiciar, mai întâi la Curtea de Apel Bucureşti, apoi la instanța supremă.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, totodată, ca Loredana Radu şi Toma Şutru să fie plasaţi şi ei sub control judiciar. Până atunci, avocata se afla în arest la domiciliu, iar Toma Şutru a fost încarcerat alături de Onţanu.

Mai multe informații despre infracțiunile comise, AICI.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version