La fel ca PSD, PNL a instalat tot un neprofesionist manevrabil la șefia celui mai important organism de verificare a traseului banilor evazionați!

La 10 luni de la preluarea puterii, Cabinetul PNL Orban l-a schimbat de la șefia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) pe Daniel-Marius Stancu, ce fusese instalat în funcție de ministrul PSD de Interne, Carmen Dan, la ordinul pușcăriașului Liviu Dragnea.

Astfel, Guvernul Orban l-a numit, în ședința de joi seară, pe Laurenţiu Baranga în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al ONPCSB, pentru un mandat de patru ani. 

<strong>Laurențiu Baranga<strong>

Hotărârea de Guvern nr. 746/03.09.2020 privind numirea a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

În cuprinsul HG se constată şi încetarea valabilităţii mandatului de preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor al lui Daniel-Marius Stancu.

Baranga a primit cadou de ziua lui funcția de președinte al ONPCSB

Potrivit CV-ului, Laurenți Baranga, născut la data de 7.09.1967, a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în anul 1999, de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonid ”, București.

Facultatea (Management) a absolvit-o 9 ani mai târziu, în 2008, la Universitatea Ecologică – recunoscută drept „fabrică de diplome” și clasată la cel mai jos nivel al instituțiilor de învățământ superior.

În 2011, Baranga a devenit doctor în Management la Universitatea Valahia din Târgoviște. El se poate lăuda însă și cu diplome de la Colegiul Național de Apărare (noiembrie 2010), Academia de Poliție (2009) sau Universitatea din Pitești (iulie 2010), obținute rapid.

Din iulie 2009 și până în prezent, actualul președinte cu rang de secretar de stat al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a fost director adjunct în cadrul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), numit în timpul Guvernului Boc, pe vremea când PDL a guvernat împreună cu PSD și PC (până în octombrie 2009).

SECUNDA a atras atenția încă din decembrie 2019, la o lună după instalarea la Palatul Victoria a Guvernului PNL, că Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor este condus în continuare, interimar, de un polițist – Daniel-Marius Staicu -, instalat de Guvernul PSD Dăncilă, la propunerea ministrului de atunci al Internelor, Carmen Dan, la ordinul președintelui partidului, Liviu Dragnea, condamnat între timp la închisoare.

Însă „Ludovic Întâiul” (cum l-a alintat președintele Klaus Iohannis pe premierul liberal ) a așteptat 10 luni până să numească un nou șef. Din păcate, la fel ca PSD, PNL a instalat tot un neprofesionist manevrabil la șefia celui mai important organism de verificare a traseului banilor evazionați!

<strong>Daniel Staicu<strong>
Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, încă în mâna lui Dragnea! Premierul Orban tace!

Într-un studiu de caz pe care l-am publicat în decembrie 2019 am arătat că, potrivit Legii 656/2002, ONPCSB poate STOPA, într-o mare măsură, frauda din banii publici și poate ajuta la REPATRIEREA fondurilor escrocate.

În PRINCIPIU, în lupta împotriva CORUPȚIEI, alături de DNA, acest ONPCSB este de o importanță capitală. Dar, în conformitate cu nemerniciile care sugrumă România de 30 de ani, și Oficiul este folosit pentru PROTEJAREA înalților funcționari de stat, a generalilor hoți și a afaceriștilor – cureaua de legătură între escroci și politicieni.

<strong>Legea 6562002 PLENUL format din 7 membri este factor de decizie Art 26 pct 6 7 și 9 și pctul 16 care stabilește revocarea membriilor Plenului<strong>

ONPCSB ar fi trebuit să funcționeze bine în baza Legii 656/2002. Însă nu a funcționat la cote acceptabile, din cauză că la șefia instituției au fost plantați infractori sau lachei.

Pentru a regla unele dintre deficiențe, în  iulie 2017 s-a mai adoptat un act normativ: Legea 125, care dezvolta anumite relații și obligații dintre instituțiile statului și Oficiu și menținea regula PLENULUI compus din reprezentanții a 7 entități: ministerele Finanțelor, Justiției și Internelor, Parchetul General, BNR, Curtea de Conturi și ASF.

De ce este importantă Regula PLENULUI? Pentru că este foarte greu să corupi 7 oameni, cu interese și caractere diferite, pentru a mușamaliza un caz. Se cheamă că în lanțul decizional sunt mai multe verigi greu de manipulat în totalitate. Pe când o conducere din doi omeni, în care unul are “drept de veto”, este ușor de corupt!

În acest context, după ce incalificabilul Plăiașu, fostul șef al Oficiului, a ieșit la pensie, Liviu Dragnea a decis că e momentul propice să pună mâna pe instituție, pentru a deveni stăpânul secretelor bancare, dar și pentru a-și proteja averea obținută ilegal și dosită prin conturi în străinătate.

De ce este atât de important ONPCSB: Oficiul este instituția care poate afla unde stă pitit fiecare bănuț escrocat, indiferent de țară, bancă sau sistem legisaltiv.

De aceea pușcăriașul Liviu Dragnea a pus-o pe Carmen Dan ministru la Interne și apoi i-a dat ordin să-l nominalizeze pe Daniel-Marius Staicu, din partea MAI, ca reprezentant în Oficiu. Un polițist care nu are cunoștințe de specialitate, dar este supus lui Daddy, a fost omul perfect pentru liderul PSD de la acea vreme! Apoi, Livache l-a „determinat” pe premierul Mihai Tudose să-l numească pe Staicu președintele ONPCSB, cu rang de secretar de stat.

Dar jocul nu era încă încheiat. Conform celor două legi – 656/2002 și 125/2017 –, Oficul continua să fie condus de un președinte, iar PLENUL – format din cei 7 reprezentanți, în care se regăsea și președintele -, era încă “structura deliberativă și de decizie”.

Practic, în cazul cel mai bun pentru el, Dragnea nu era singurul stăpân al secretelor conturilor.

Și, așa cum ne-a arătat pușcăriașul Adrian Năstase că se poate folosi o necesitatea asumată față de UE – secretizarea granițele pentru aderarea la Spațiul Schengen, ca să jefuiască țara prin FRAUDA EADS -, la fel s-a folosit Dragnea de Directiva 4/2015 a UE și reactualizată de Directiva 5 din luna mai 2018, pentru a face din ONPCSB feuda lui și a lui Oprea. 

Legea 129/2019 – Dispare PLENUL, iar  singurul care deține factorul de decizie este președintele Oficiului – Art 40, pct 2 și 3

Înțelegând momentul ideal de a pune stăpânire totală pe ONPCSB, în baza necesității de a implementa imediat Directiva 4, – directivă care nu se referă la organigramă și administrarea Oficiului, ci doar la rezolvarea problemelor tehnice existente între instituții -, Dragnea a ordonat adoptarea Legii 129, prin care s-a DESFIIȚAT PLENUL și s-a înlocuit cu doar DOI oameni: președinte și vicepreședinte -, pe o perioadă de 4 ani, maxim două mandate. Iar președintele devine “El lider maximo”!

Între timp, Dragnea a intrat la pușcărie, în 27 mai 2019. Dar, din închisoarea Rahova, fostul lider PSD a dovedit că încă mai are puterea de a conduce țara, după numai 15 zile de la încarcerare.

<em><strong>Ciolacu și Tăriceanu i au făcut jocurile lui Dragnea<strong><em>
Astfel, în 11 iulie 2019, Marcel Ciolacu, președintele Camerei, și Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, au semnat Legea 129 și au trimis-o președintelui Klaus Iohannis, spre promulgare.
<em><strong>iar Iohannis a contrasemnat<strong><em>

Și, aici, apare o Mare Minune Politică. Fără să aibă ceva de comentat legat de desființarea PLENULUI Oficiului, președintele Klaus Iohannis – probabil cu gândul la conturile lui -, a contrasemnat legea în aceeași zi! Iar în 18 iulie, Legea 129/2019, care pune ONPCSB în palma unui pușcăriaș, Dragnea, și a unui viitor pușcăriaș, penalul Gabriel Oprea, este publicată în Monitorul Oficial.

De ce afirmăm asta? Pentru că Daniel Staicu, președintele Oficiului, este omul lui Dragnea, iar vicepreședintele C-tin Ilie Aprodu este finul lui… Oprea! Apropo: finul Aprodu este un tânăr general pensionar cu pensie de lux, cu salariu de nabab la Oficiu, cu ceva sinecuri pe la bănci și chiar “interese” în Curtea de Conturi. Dar, pe lângă nașul Oprea, Aprodu mai are o proptea: Năstase via Daea!

N.B. Dacă nu se suspendă Legea 129/2019, iar Orban numește în cele două funcții lacheii săi sau pe ai lui Iohannis, atunci premierul și președintele devin stăpânii Oficiului. Un fel de Game Over! Și în tot acest timp, Băsescu, Barna, Cioloș, Kelemen și alți lideri politici sau analiști celebri NU suflă o vorbă despre personalizarea ONPCSB. Ciudat, nu?!

<em><strong>Iohannis și Orban ghinion în paradis<strong><em>

A doua jumătate a titlului studiului de caz pe care l-am publicat în decembrie 2019 ne arată că actualul premier Ludovic Orban NU ne-a spus o vorbă despre necesitatea revenirii la vechile reguli ale Oficiului – păstrarea Plenului și revocarea membrilor acestuia – și nici despre schimbarea celor doi șefi coordonați de păpușarii penali Dragna și Oprea.

Dar poate premierul Orban să schimbe conducerea Oficiului? În prezent, DA! Pentru că este dreptul prim-ministrului de a numi un președinte și un vicepreședinte pentru următorii 4 ani, în virtutea Legii 129/2019. Iar cei doi au funcții de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat – Art 40, ali. 2 din Legea 129/2019. În acest moment, Staicu și Aprodu sunt interimari în funcții.

De ce sunt importante aceste numiri? Pentru că Legea 129/2019 NU PREVEDE destituirea sau revocarea ocupanților din cele două funcții!!! Adică, Dragnea a avut grijă să NU specifice în lege o astfel de dificultate. Dacă cei doi vor fi confirmați de Orban, atunci avem DOVADA unei înțelegeri sinistre între liderii PNL și cei ai PSD!

Mai  mult, Staicu a conceput un REGULAMENT în baza Legii 129/2019, prin care, la ultimul articol (54), specifică următoarele: ”Nerespectarea prevederilor prezentului regulament antrenează răspunderea disciplinară prevăzută de  Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”. Așadar, o persoană numită politic poate fi destituită numai în baza Codului Muncii – o aberație juridică!

Dar este legală această prevedere? NU! Pe lângă aberația subliniată mai sus, prevederea este o discriminare evidentă față de alți secretari de stat, care sunt numiți și revocați de premier în funcție de oportunitățile politice.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version