Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

PNL cere Parlamentului revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Argumentele lui Orban

PNL a depus luni, la Parlament, cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber, la câteva zile după ce aceasta a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) legea privind impozitarea pensiilor speciale.

Premiereul Ludovic Orban a declarat că se va vedea la vot dacă PSD vrea cu adevărat suprataxarea pensiilor speciale: „Vom vedea dacă PSD sprijină cu adevărat suprataxarea pensiilor speciale. Dacă votează demiterea Avocatului Poporului, înseamnă că sprijină cu adevărat. Dacă nu, nu”.

Orban este supărat șid e faptul că Renate Weber a atacat și câștigat la CCR declararea drept neconstituționale a amenzilor uriașe instituite de Guvernul PNL în perioada stării de urgență.

„Atacarea la CCR a reglementărilor prin care s-au acordat amenzi către cei care nu au respectat legea a arătat că Avocatul Poporului s-a pus de partea celor maxim 1% din populaţie care nu au respectat legea şi care au fost amendaţi pentru faptul că nu au respectat legea. Toate demersurile făcute în ultima perioadă de Avocatul Poporului îmi arată că de mult nu mai este Renate Weber Avocatul Poporului”, a adăugat el.

Renate Weber nu a vrut să comenteze solicitarea de revocare din funcţie, aşteptând derularea procedurii parlamentare, potrivit unui comunicat al AP, transmis tot luni.

Ea a fost aleasă în 2014 europarlamentar pe lista PNL, dar a migrat la ALDE. La o lună după ce a ratat un noul mandat de eurparlamentar, Renate Weber a fost votată de Parlament în funcția de Avocat al Poporului, in 26 iunie 2019 , fiind susținută de PSD-ALDE.

Astfel, mandatul său abia a depășit un an din totalul de 5 ani.

Potrivit art. 9, alin. 2 din Legea nr. 35/1997, revocarea din funcţie a Avocatului Poporului se face „ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor”, prin votul Camerei Deputaţilor şi Senatului, în şedinţă comună, cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. 

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu scopul de a apăra drepturile şi libertăţile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice. Mandatul poate fi reînnoit o singură dată (art. 1 şi art. 6 din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului şi art. 58 din Constituţia României).

Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii, conform art. 2 din Legea 35/1997 privind organizarea Avocatului Poporului. Instituţia îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, în limitele stabilite de lege (art. 59 din Constituţie).

130 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv