Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), organizatie care reprezintă aproape 3.000 de practicieni în acest domeniu, reclamă schimbările legislative repetate din domeniul juridic, în ultima perioadă, care dovedesc că autoritățile nu țintesc obiective pe termen lung nici în domeniul insolvenței și au condus la încălcarea principiilor constituționale, ale recomandărilor UNCITRAL, ale legii și ale directivelor europene.

Cadrul legislativ actual, supus unor schimbări permanente, afectează gradul de predictibilitate al actului de justiție.

,,Sistemul legislativ nearmonizat creează dificultăți semnificative în derularea procedurilor din sectorul insolvenței. În loc să simplifice situațiile de criză prin care trec companiile, cadrul actual impune, în aplicarea unei proceduri de insolvență, apelarea la alte prevederi legale din toate domeniile economice și sociale”, afirmă Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR.

Practicienii în insolvență afirmă că formulările legislative care pot genera interpretări contradictorii și lipsa unor reglementări clare cu privire la instituirea unor termene predictibile în cadrul desfășurării procedurii insolvenței sunt de natură să afecteze în sens negativ derularea activității acestora.

,,Într-o economie de piață, insolvența este inevitabilă și necesară pentru menținerea unui mediu economic sănătos. Pentru o companie cu dificultăți financiare, insolvența începută la momentul potrivit poate însemna diferența dintre salvarea afacerii și a locurilor de muncă și dispariție. Astfel că existența unei prevederi legislative foarte clare, adaptate situației economice actuale, este esențială pentru derularea cu succes a procedurii’’, a mai spus Dragomir.

UNPIR face apel la autoritățile competente să demareze un dialog real și constructiv în interesul întregii societăți, menit să armonizeze legislația din domeniu cu prevederi consistente privind derularea procedurilor de insolvență, susținute prin statistici, jurisprudență europeană și experiența acumulată de practicieni.

,,Activitatea practicienilor în insolvență nu se rezumă doar la îndeplinirea unui mandat judiciar ci reprezintă efectiv un management de criză. UNPIR dispune nu doar de vasta experiență practică acumulată de membrii săi ci și de un corp de specialiști proprii sau colaboratori (cadre universitare de prestigiu) precum și de un institut de pregătire cu propriul lui Consiliu științific. Astfel că ne dorim un dialog consecvent cu autoritățile, din care să rezulte inițiative și modificări legislative benefice atât pentru economia națională cât și pentru profesie. Asigurarea transparenței și combaterea practicilor neloiale, abuzive și frauduloase pe piața procedurilor de insolvență și, nu în ultimul rând, promovarea încrederii în procedurile de insolvență și în activitatea practicienilor în insolvență, trebuie să fie în prim-plan’’, a mai afirmat vicepreședintele UNPIR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version