Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, nu îl demite pe șeful IPJ Constanța, Constantin Glugă, după erorile grave ale celor două echipaje care l-au controlat pe tânărul drogat înainte ca acesta să omoare cu mașina doi studenți și să rănească grav alți trei, sâmbătă dimineață la 2 Mai.

Predoiu a precizat luni, într-o conferință de presă, că a trimis Corpul de control la IPJ Constanța:

„Dacă se va impune în urma acestui control, nu o să am ezitări nici cu privire la acel şef, nici cu privire la alţi şefi, dar, deocamdată, vreau să aştept acest control, vreau să lucrez pe procedură, pe lege, profesionist, astfel încât orice decizie voi lua să fie în afara oricărei critici şi să meargă către rezolvarea problemei, nu către un paleativ”.

Tânărul drogat care a omorât cu mașina 2 studenți fusese verificat de 2 ori de polițiști, dar l-au lăsat să urce din nou la volan; nici n-avea RCA

Întrebat de jurnalişti unde este veriga slabă, astfel încât legea să fie aplicată, Predoiu a răspuns: „Sunt mai multe verigi slabe – lipsa de resurse umane, acest minister are 35.000 de cadre «pierdute» în ultimii ani, pregătirea profesională, stabilitatea acestor profesii, perspectiva pe termen lung, ghid de carieră, statut modernizat, dotări tehnice. Sunt numai şapte lucruri în care trebuie să lansăm în reconstrucţia acestui patrimoniu instituţional logistic şi normativ ca să repunem poliţia (…) pe un standard pe care ni-l dorim cu toţii”.

El a adăugat că există suficientă legislaţie, iar resursele pot fi alocate într-un an bugetar.

Ministrul de Interne s-a lamentat că nu toți polițiștii au aparate DrugTest: „Reiterez solicitarea pe care am reiterat-o repetat către toate structurile de poliție și parchet să abordeze frontal fenomenul traficului de droguri și crimei organizate. Se impune combaterea cu toate forțele a traficului de droguri, de persoane și a crimei organizate. Sancționarea consumatorilor și posesorilor e o dimensiune importantă, dar esențială este identificarea, inculparea și condamnarea marilor dealeri, indiferent de complicități care s-ar putea identifica în jurul traficului de droguri”.

El a arătat că „sunt în curs planuri operative de abordare a acestor flageruri”.

„Dincolo de măsurile dispuse deja, voi continua o acțiune de concertare cu toate instituțiile, dar trebuie să fim conștienți că după zeci de ani în care flagelul drogurilor a fost abordat marginal, această luptă va fi de durată, va cere sacrificii. Asigur întreaga opinie publică că voi arunca în această luptă toate forțele cu atribuții legale. Legea prevede obligativitatea controlului cu DrugTest în urma unui accident. Toate aspectele tehnice vor fi lămurite în ancheta Corpului de control. Nu doresc să dau niciun fel de indicație sau instrucțiuni Corpului de control. Vinovații vor fi stabiliți în funcție de prevederile legale și constatările din teren”, a mai spus Predoiu.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version