Actele sunt solicitate, de fapt, pentru apărarea ministrului!

Rovana Plumb, fostul ministru al Mediului în Guvernul Ponta, este acuzată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în celebrul dosar “Belina”.

DNA şi-a manifestat încă din 22 septembrie intenţia de a începe urmărirea penală pe numele Rovanei Plumb – acum ministru delegat al Fondurilor europene -, însă pentru acest lucru are nevoie de aprobarea Camerei Deputaţilor.

Iar pentru a tergiversa lucrurile şi a o proteja pe Rovana Plumb, colegii ei au decis ca abia luni, pe 16 octombrie, dosarul ei să ajungă la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, care va da avizul consultativ.

Eugen Nicolicea sursă foto adevarulro

Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice şi coleg cu Rovana Plumb în fruntea PSD, dă asigurări că este foarte posibil ca acest caz să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor chiar marţi.

Nicolicea o dă, însă, cotită şi spune că nu totul depinde de Comisia Juridică. “Noi ne străduim să terminăm această situaţie luni, ca să intre pe ordinea de zi marţi. Condiţia că să se poată întâmpla această situaţie este să ne răspundă Parchetul General în termen la cererea de oferire de documente suplimentare şi să participe Rovana Plumb. Va fi chemată tot luni, vom vedea programul pe care îl facem. Îi rog pe colegii mei să participe la redactare. Dacă nu izbutim să ne încadrăm, va trebui să decidem ce facem dacă Parchetul nu ne va răspunde la adresă până luni şi ce facem dacă există o solicitare de neputinţă de participare. Eu voi milita să terminăm acest lucru luni, deci este mult mai devreme decât termenul stabilit”, a fost mesajul transmis de Nicolicea.

Preşedintele Comisiei Juridice a mai precizat următoarele:

“Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare de prezentare de noi documente. Ne-a invederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declaraţii despre care s-ar putea crede că există.

Spre exemplu, este declaraţia dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul verbal, mai multe declaraţii, memorii ce aparţin doamnei ministru Shhaideh şi se consideră că acestea sunt utile cauzei ţinând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh.

Evident, ca să poţi să fii complice la ceva, trebuie să poţi să discuţi despre fapta principală. Aceasta este motivaţia pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziţie aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aştepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”.
Se știe că, de câțiva ani, Parlamentul a votat și a impus DNA ca orice solicitare de ridicare a imunității să fie transmisă la pachet cu o copie a întregului dosar penal, astfel încât cei în cauză pot studia dosarul împreună cu avocații și fac copii după volumele importante (un dosar poate avea chiar 19 volume!).
Însă este pentru prima dată când aleșii cer docuemnte suplimentare practic, întreg dosarul lui Shhaideh, care nu beneficiază de imunitate sporită ca Plumb, deoarece la data faptelor (anul 2013) ea nu era ministru, ci secretar de stat în ministerul Dezvoltării – adică subalterna lui Liviu Dragnea. 

Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, actualul ministru al Dezvoltării, sunt acuzate că, alături de alte nume grele, au pus umărul la trecerea ilegală a Insulei Belina şi a Braţului Pavel din proprietatea statului în proprietatea lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, prin intermediul Consiliului Judeţean Teleorman.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version