Printr-un proiect de Hotărâre înaintat CGMB, Primăria Capitalei vrea să interzică pe teritoriul Bucureştilor plantarea panseluţelor şi a altor flori de sezon, impunând numai plante perene, care nu necesită decât îngrijire, nu sădirea în fiecare an.  

parc-Herastrau-meteo-vreme-flori-vara-4-foto-Jean-Mihai-PALSU-550x366

Decizia survine după ce Curtea de Conturi a descoperit că în ultimii 7 ani s-au cheltuit sume enorme (2,7 miliarde de lei) pe milioanele de fire de flori care au viaţă numai o lună – maxim două.

Este un tertip binecunoscut al primarilor de sector, dar şi al Administraţiei Parcurilor  – din subordinea Primăriei Capitalei, de a fura bani, pe principiul “Cine va merge să numere firele de flori?”. Ei, uite că au dat-o în bară la preţ. Inspectorii Curţii de Conturi au găsit în acte că preţul crizantemelor a fost umflat cu 2.500% iar cel a trandafirilor (plante perene), cu 400%.

Investiție cu durata de viață mai lungă

Proiectul de hotărâre iniţiat de Municipalitatea Bucureştilor figurează pe ordinea de zi a şedinţei din 26 ianuarie a Consiliului General al Municipiului București. CGMB.

Iată ce prevede documentul:

“Pe suprafața scuarurilor, a fâșiilor plantate (aliniamente stradale) și a grădinilor/parcurilor publice, așa cum sunt definite în Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, cu modificările și completările ulterioare, se vor planta, cu preponderență, plante perene, vegetație lemnoasă compusă din arbori și arbuști, iar restul terenului va fi acoperit cu gazon sau înlocuitor de gazon.

Administrarea plantării și întreținerii spațiilor verzi se va realiza de administratorii acestora, conform Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților”.

Iniţiatorii argumentează că „se impune stabilirea unor reguli/norme de amenajare peisagistică a spațiilor verzi din București care să conducă la crearea unui unități peisagistice a orașului. În acest sens, utilizarea cu preponderență a plantelor perene în proiectele de amenajare peisagistică a spațiilor verzi din oraș ar implica o investiție cu durata de viață mai lungă, comparativ cu proiectele de amenajare ce au în componență plante anuale și/sau bienale. În plus, amenajările spațiilor verzi existente, precum și înființarea de noi spații ar trebui să se facă în baza unor planuri/studii prin care peisagiști profesioniști să aleagă și să dispună modul în care va arăta orașul pe termen mediu și lung”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version