Asociaţia Pro Democraţia (APD) a mobilizat aproximativ 200 de observatori (observatori ficși și echipe mobile) în țară și străinătate și a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreaga ţară numărul 0771.620.661 pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

Potrivit datelor centralizate sâmbătă până la ora 18:00, APD consideră că neregulile cele mai grave sesizate au fost următoarele:

–       Un caz de mită electorală în orașul Huedin, județul Cluj, sesizat la poliție de observatorul APD,

–       Mobilizarea cetățenilor la vot de către primar (com. Singureni, jud Giurgiu) sau preoți (com. Găureni, jud Iași; Stockholm, Suedia),

–       Deschiderea cu întârziere a secției de vot din Niles, Illinois,SUA,

–       Multiple deficiențe administrative în organizarea referendumului (urne nesigilate, lipsa tabelelor informative, etc.),

–       Prezența pe scară largă a afișajului de încurajare a unei opțiuni la vot în proximitatea secțiilor de votare în București, Brașov, Prahova, Suceava, Tulcea, Buzău, Cluj, Timiș etc., inclusiv tranzitul unor autocare inscripționate cu acest tip de mesaje.  

Iată și celelalte precizări ale APD, în comunicatul remis redacției:

“Neregulile sesizate au fost verificate, iar cele care au putut fi confirmate au fost comunicate către birourile electorale ale secțiilor de votare, birourile electorale județene sau chiar către Biroul Electoral Central și către Inspectoratele de Poliție Județene.

De asemenea, am primit un număr mare de sesizări cu privire la numărul disproporționat de votanți înregistrați pe liste suplimentare în anumite localități – Asociația Pro Democrația va monitoriza până la încheierea referendumului evoluția acestui fenomen în respectivele secții, dar și potențiala apariție în alte zone din țară pentru a ne asigura că eventuale nereguli vor fi sesizate autorităților.

Neregulile şi fraudele constatate în secţiile de votare de pe tot teritoriul României pot fi sesizate în cursul zilei de astăzi până la ora 22:00, dar și mâine în intervalul 07:00-22:00 Asociaţiei Pro Democraţia prin intermediul numărului 0771.620.661″.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version