Procurorii DIICOT Buzău şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău efectuează, miercuri, 11 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Ilfov.

Obiectivul acţiunii este destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

Conform anchetatorilor, “în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2013 – februarie 2017 pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi, grup la care ulterior au aderat şi alte persoane, şi care a avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice.

Activitatea infracţională a constat într-o primă etapă în identificarea, procurarea şi deţinerea a numeroase adrese de e-mail aparţinând unor titulari din străinătate, urmată de clonarea paginilor web a mai multor unităţi bancare din străinătate şi transmiterea paginilor clonate sub forma de mesaje electronice tip ”spam” către adresele de e-mail deţinute.

Ulterior, membrii grupului procedau la fraudarea aplicaţiilor de internet banking ale persoanelor care accesau paginile respective generând astfel transferuri frauduloase de numerar printr-un sistem de transfer rapid de bani, către conturi bancare controlate de către grupul infracţional.

Pentru a putea retrage sumele transferate, membrii grupului au racolat mai multe persoane de pe raza municipiului Buzău şi Bucureşti în vederea deschiderii de conturi bancare la anumite unităţi bancare şi utilizarea acestora la retragerea sumelor de bani transferate.

S-a reţinut că în perioada infracţională suspecţii au efectuat un număr de 464 transferuri frauduloase în valoare totală de 504.196,14 USD”.

Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator pe două apartamente şi patru autoturisme, urmând ca la sediul DIICOT Buzău să fie audiaţi nouă suspecţi, iar apoi să se ia măsurile de rigoare.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version