Procurorii DIICOT Botoșani, reprezentanții Direcției Operațiuni Speciale și ofițerii de poliție judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani efectuează, miercuri, 40 de percheziţii domiciliare pe raza localităților Rădăuți Prut, Rediu, Darabani, Havârna, Viișoara și Coțușca din judeţul Botoşani.

Obiectivul misiunii este destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

Conform anchetatorilor, 38 de suspecți sunt bănuiți că au traficat peste 93.000 de pachete de țigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, cauzându-se astfel un prejudiciu de aproape un milion de lei.

Procurorii DIICOT susțin că “în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014, pe raza judeţului Botoşani s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate formate din mai mulţi membri care s-au asociat în baza unor înţelegeri prealabile în vederea obţinerii unor profituri ilicite, prin săvârşirea infracţiunii de contrabandă, desfăşurând în mod repetat activităţi de introducere în România, colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, predare şi vânzare a ţigărilor de provenienţă Republica Moldova, cunoscând că acestea provin din contrabandă.

Între aceste grupări s-au dezvoltat relaţii de cooperare prin intermediul unora dintre membri care, pentru maximizarea profiturilor ilicite obținute, au acționat în cadrul a două grupuri infracționale.

S-a reţinut că membrii grupurilor au aprovizionat în permanenţă piaţa neagră cu produse accizabile, introduse în România prin acte de contrabandă, dezvoltând o adevărată economie subterană prin numărul de persoane implicate în activitatea de vânzare a ţigaretelor, cantităţile rulate şi frecvenţa livrărilor de ţigarete.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că cele două grupuri infracţionale au acţionat în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova, ţigările de contrabandă fiind introduse în România de către palierul moldovenesc al grupărilor, prin zona de frontieră adiacentă localităților Rediu – Rădăuți-Prut – Cotu Miculinți, de unde erau preluate, transportate, depozitate și comercializate de către membrii grupurilor infracționale pe piața neagră din județul Botoșani”.

Cei 38 de suspecți urmează să fie audiați la sediul DIICOT Botoșani.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version