Procurorii şicanaţi de Inspecţia Judiciară pentru ancheta pe care o desfășoară în dosarul violențelor jandarmilor la mitingul diasporei din 10 August 2018 scapă de cercetarea disciplinară declanșată de oamenii lui Lucian Netejoru – șeful IJ -, care  au descins la Secția militară a Parchetului General exact cu câteva ore înainte ca liderul PSD, Liviu Dragnea, să fie audiat în acest caz.

Joi, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins acţiunea Inspecţiei Judiciare (IJ) faţă de şeful Secţiei Parchetelor Militare (SPM), generalul Gheorghe Cosneanu, şi de procurorul militar Codruţ Mihalache, în legătură cu dosarul 10 August.

Decizia poate fi contestată de IJ la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). ”Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Cosneanu Gheorghe, procuror militar, şef al Secţiei Parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Mihalache Codruţ, procuror militar la Secţia
parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, lit. m, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, este soluţia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

Pe 15 ianuarie, Inspecţia Judiciară a anunţat că i-a trimis în judecată disciplinară pe şeful SPM din cadrul Parchetului general, Gheorghe Cosneanu, şi pe procurorii Codruţ Mihalache şi Ciprian Pîrlog pentru nerespectarea dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, în legătură cu dosarul 10 August.

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe, şeful Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ (SPM), Mihalache Codruţ şi Pîrlog Bogdan Ciprian, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB), pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter
administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege şi regulamente, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004”, arăta IJ într-un comunicat de presă.

IJ susţinea că procurorul Codruţ Mihalache ar fi dispus delegarea procurorilor Ionel Corbu, Radu Cazacu Radu şi Adrian Vornigescu de la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti (PMTMB) „cu încălcarea dispoziţiilor Ordinului nr. 387/2015 al procurorului general prin care se interzice efectuarea actelor de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea unui dosar, în cauză fiind vorba despre dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul 10 august”, preluat de SPM de la PMTMB”.

„În ceea ce îl priveşte pe procurorul Gheorghe Cosneanu, s-a reţinut că acesta i-a desemnat pe procurorii Corbu Ionel şi Văetişi Marian, delegaţi de la PMTMB la SPM, să instrumenteze dosarul anterior menţionat, cu încălcarea Ordinul nr. 387/2015 al procurorului general. Inspectorii au constatat că, prin raportare la situaţia personalului şi a
volumului de activitate constatate la SPM şi PMTMB, delegarea procurorilor nu numai că nu se impunea, dar a fost chiar lipsită de oportunitate”, arăta IJ în comunicatul din ianuarie.

În ce-l priveşte pe procurorul Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul 10 August, însă CSM a amânat o decizie privind sancţionarea lui disciplinară până la finalizarea unui proces de la Înalta Curte care îl implică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version