Pe punctul de a pierde şefia Parchetului General, pe care oricum a asigurat-o interimar, Bogdan Licu dă o lovitură uluitoare.

revolutie2

Marţi seară, Licu a anunţat că solicită în mod oficial redeschiderea Dosarului Revoluţiei. Decizia sa vine la 6 luni de la clasarea cauzei și cu puțin timp înainte ca judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să ia o decizie în cest sens.

Redeschiderea dosarului a fost solicitată atât de Asociația 21 Decembrie 1989, cât și în nume propriu, de 177  de membri ai asociației – răniți sau urmași ai celor uciși.

Bogdan Licu dă o lovitură de imagine și, la prima vedere, pare că și-a spălat toate păcatele – plagiatul din teza de doctorat și abținerea lui în toate dosarele deschise de procurorii Parchetului General fostului vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea, coordonatorul lui la doctorat.

Cât privește Dosarul Revoluției, acesta a fost plimbat între Parchete (Parchetul Militar și Parchetul General) timp de un sfert de veac. După mii de audieri, în final nimeni nu a fost tras la răspundere pentru victimele din decembrie 1989: 709 morţi, 2.198 de răniţi şi 924 de reţinuţi.

Cei nemulțumiți s-au adresat CEDO și au câștigat, statul român fiind obligat să le plătească până în prezent circa 2 milioane de euro iar procesele continuă. Totodată, CEDO a obligat Parchetul General să redeschidă dosarul, arătând că faptele comise nu pot fi prescrise.

În octombrie anul trecut, procurorul general Tiberiu Nițu a clasat dosarul deschis în urmă cu 26 de ani pentru comiterea infracţiunilor de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii.

În decizia de clasare s-a reţinut că faptele cercetate nu sunt prevăzute de legea penală, “nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale incriminatoare”.

Procurorii au recunoscut la momentul respectiv că s-au constatat anumite infracţiuni, dar pentru ele au existat condamnări în alte cauze.

Pe de altă parte, procurorii care au instrumentat dosarul au ţinut să precizeze că există numeroase cazuri în care nu există acte medicale care să ateste suferirea unor leziuni de natură traumatică sau cazuri în care leziunile produse s-au datorat unor accidente.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version