La nici două săptămâni de la publicarea de către condamnatul la 8 ani de închisoare în primă instanță, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook, a protocolului clasificat încheiat între SRI și Parchetul General, aflăm de unde s-a “scurs” documentul: din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

“Vă pot confirma doar că există o verificare în curs la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, a declarat Augustin Lazăr vineri, întrebat de jurnaliști asupra informaţiei potrivit căreia protocolul publicat de Darius Vâlcov, care a dus la deschiderea unui dosar penal, ar fi plecat din seiful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Amintim că procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal imediat după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat protocolul secret semnat în decembrie 2016 între Parchetul General şi SRI.

Parchetul General anunţase chiar în 22 martie anul acesta, când procurorul general Augustin Lazăr a inițiat declasificarea protocolului secret încheiat cu SRI în decembrie 2016 – publicat recent de Vâlcov, înainte de a fi clasificat -, că documentul şi-a încetat efectele pe 13 martie 2017.

În 22 martie 2018, documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

 Imediat după episodul cu Vâlcov, ministrul Toader a anunțat că declanșează un control asupra activității manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. 
 
Ministrul a precizat, într-o postare pe Facebook, că rezultatul contolului va fi anunțat în maxim 30 de zile.
 
Amintim că procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a fost revocată după un astfel de control, în urma căruia Toader i-a adus 20 de capete de acuzare.
 
Totuși, toată lumea a înțeles că motivul pentru care Kovesi a fost destituită din funcție a fost unul politic. DNA a deranjat infractorii din politică, în ultimii 6 ani fiind condamnați mai mulți miniștri și baroni locali și județeni din PSD și PNL.
 
Însuși liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumulkui din 2012, iar în 23 iunie anul acesta a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul “Bombonica”.
 
Potrivit Art. 305 din Codul Penal, pedeapsa pentru “scurgerea” unui document secret este una mică: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”
 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version