Fostul președinte Traian Băsescu „are obligația de a elibera locuinţa de protocol în termen de 60 de zile” de la data de 23 martie, când Instanța supremă a decis că acesta a fost colaborator al Securității.

Precizările vin, luni, de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), într-un comunicat.

Traian Băsescu a anunțat, într-un mesaj scurt postat pe Facebook imediat după pronunțarea deciziei de către ÎCCJ, că se va adresa CEDO.

Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român a fost modificată, în octombrie 2021, cu câteva luni înaintea sentinței definitive.

Avocata Eliza Ene-Corbeanu, apărătoarea lui Băsescu, a declarat că legea civilă nu retroactivează, astfel că fostul președinte al României va rămâne cu privilegiile intacte: casă de protocol de la stat, pază din partea SPP, consilieri plătiți de stat și 75% din salariul președintelui României.

Traian Băsescu a dobândit aceste drepturi în 2014, cu mult timp înainte de modificarea legii, în octombrie 2021, când s-a introdus prevederea că foștii șefi de stat declarați colaboratori ai Securității își pierd privilegiile. Avocata Eliza Ene-Corbeanu spune că această lege civilă nu poate retroactiva.

UPDATE! Băsescu pierde drepturi: A fost colaborator al Securității – sentință definitivă a ÎCCJ

Traian Băsescu nu își pierde mandatul de 5 ani de europarlamentar, pe care l-a obținut în luna mai 2019.

În prezent, Traian Băsescu se află internat într-un spital din Bruxelles, potrivit România TV.

Publicăm integral comunicatul RA-APPS:

„PRECIZĂRI privind actuala situație locativă a Dl. TRAIAN BĂSESCU, fost președinte al României în perioada 2004 – 2014

Dl. Traian Basescu, în calitate de șef al  statului roman în perioada 2004-2014, în temeiul art. 1 alin. (1) și (2) din Legea nr. 406/2001 – privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, beneficiază de prevederile legii sus menționate de la încetarea  mandatului.

În temeiul acelorași dispoziții legale, a fost încheiat contractul nr. 1905/ 19.02.2015, având ca obiect ”folosința gratuită a locuinței pentru imobilului situat in București, Str. Gogol nr. 2, sector 1”.

Având in vedere ca:

La data de 23.03.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv in Dosarul nr. 3160/2/2019, în sensul respingerii recursului formulat de dl. Traian Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471/20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în sensul că a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a fostului șef de stat;

– Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001: „ Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. 

Persoanele beneficiare de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează.

În aceste condiții, atat titularul cât și membrii familiei acestuia, au obligația de a elibera locuinţa în termen de 60 de zile de la încetare.

În cazul în care părțile nu vor rezolva diferendele pe cale amiabilă, respectiv dacă spațiul nu se eliberează la termenul de mai sus, competența de soluționare revine instanțelor judecătorești române, conform dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version