După două ore de discuții la Guvern pe tema Raportului Colectiv, Raed Arafat l-a convins, luni, pe șeful Corpului de control al premierului Dacian Cioloș și pe cei care au efectuat ancheta ”să se adauge anumite lucruri” în ”raportul final”.

raed arafat 4

“Astăzi într-adevăr la Guvern am avut o discuție pozitivă, au fost acolo șeful Corpului de control și o parte din persoanele care au făcut controlul și am dezbătut mai multe aspecte și a rămas ideea că la acest raport urmează să se adauge anumite lucruri când se va definitiva tot”, a anunțat Arafat luni seară, la Antena 3.

”Era normală o discuție și să dea publicității doar raportul definitiv după ce am finalizat și noi discuția cu cei care au controlat, lucru care din păcate aici nu s-a întâmplat și a generat această situație”, a adăugat secretarul de stat în MAI.

Tactica eternă: mușamalizarea

Raed Arafat a mai spus că ”raportul are o importanță istorică și practică” iar pentru a nu rămâne cu tinicheaua, a apelat la tactica utilizată de toți aflați la putere: mușamalizarea.

“Mi se pare că este extrem de grav și critic ca în România să încercăm – și aici nu vorbesc numai de raportul Corpului de control, ci și de chestiuni mult mai largi – să luăm un pistol și să tragem în picioarele noastre și să spunem că la noi este totul prost. Noi considerăm raportul de importantă istorică și practică, pentru că o intervenție ca cea de la Colectiv nu rămâne neurmărită pe plan mondial de către țările care sunt interesate de lecțiile învățate”, a avertizat el.

”Atunci când pleacă un raport care zice că intervenția este sub medie (…), pleacă prin ambasade și peste tot și deja despre România, cel mai probabil, afară se spune că sistemul de urgență românesc a fost sub medie. Nu ne convine acest lucru decât dacă este adevărat”, a mai susținut secretarul de stat.

Lipsa de asumare

Departamentul pentru Situațuații de Urgență (DSU) a făcut public, luni, punctul de vedere privind Raportul Corpului de Control asupra intervenției din Colectiv. Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, sunt aspecte „neconforme cu realitatea” iar neclarităţile şi neconcordanţele din raport puteau fi evitate”, dacă „s-ar fi solicitat un punct de vedere al instituţiilor implicate, inclusiv al DSU, pe un proiect al raportului”, înainte ca acesta să fie prezentat premierului Dacian Cioloş pentru aprobare.

În sinteza Raportului întocmit de Corpul de control al Guvernului se arată că ”intervenția la Colectiv a avut elemente de improvizație” iar Raed Arafat ”a coordonat la fața locului doar activitatea de prim ajutor calificat și asistență medicală, nu întreaga intervenție”.

Părinții morților își caută dreptatea la tribunal

În urma catastrofei Colectiv din 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, dintre care 27 la fața locului, 25 în spitalele din ţară şi 12 în clinici din străinătate.

Au fost internaţi în spitalele din București 147 de răniţi iar Raportul Corpului de Control precizează că ”Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către Statul român, deși acesta era aplicabil”.

Abia în 8 noiembrie, în a noua zi de la dezastru, Raed Arafat și ministrul de atunci al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, au cerut sprijin de la Comisia Europeană si l-au primit imediat.

În lipsa unor explicații din partea autorităților, supravieţuitorii, părinţii şi rudele victimelor au înființat Asociaţia Colectiv GTG 3010 și își caută singuri dreptatea în justiție.

Președintele Asociației, Eugen Iancu, a anunțat ieri că îl va da în judecată pe Raed Arafat. El este tatăl unui tânăr de 25 de ani care a ajuns la spital nu cu ambulanța, ci cu mașina unor prieteni, și a murit după 3 săptămâni.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version