Laura Codruța Kovesi nu mai este, de luni, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat decretul de revocare din funcție, mișcare care a luat multă lume prin surprindere.

Inclusiv partenerii externi ai României au fost luați oarecum prin surprindere de eliminarea din joc a șefei DNA.

Ambasada SUA la București a postat un mesaj prin care se transmite că ‘ne așteptăm ca România să continue lupta împotriva corupției, indiferent de condiții și circumstanțe. România este model regional în privința luptei împotriva corupției și facem apel la România să sprijine în continuare puternicele sale instituții de luptă împotriva corupției’.

Christian Wigan, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a precizat că ‘independența sistemului judiciar al României și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt de o importanță capitală. Acesta este nucleul rapoartelor Comisiei privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție. Comisia a precizat în rapoartele MCV succesive că capacitatea Direcției Naționale Anticorupție de a-și menține rezultatele în circumstanțe dificile era un semn important al sustenabilității. Dacă aceste rezultate ale DNA în lupta împotriva corupției ar fi puse sub semnul întrebării, Comisia poate fi nevoită să reevalueze această concluzie’.

Cel mai dur mesaj a venit din partea lui Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei la București. Canadienii sunt îngrijorați, mai ales într-o perioadă în care abia au decis să renunțe la vizele pentru români.

Iar Hamilton spune că ‘demiterea forțată a procurorului-șef al DNA este o veste descurajatoare. Laura Kovesi a slujit România cu o dedicare inedită şi va continua să facă acest lucru ca procuror în afara DNA. Lupta împotriva corupţiei pe bazele construite de ea trebuie să continue’.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version