De ce a crescut tariful curentului electric: Tudose și-a “implementat” familia în afaceri cu energie, iar Havrileț, președintele ANRE, este negustor de gaze naturale!
Dragnea ne-a dat premier un “băiat deștept” din energie, ca să înțelegem mai bine de ce ELCEN trebuie să ajungă în ograda Gabrielei FIREA!
Doi băieți foc de deștepți: Dragnea și Tudose
Premierul Tudose a sărit, de ochii lumii, la gâtul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) Niculae Havrileț. Tudose a cerut ajutorul Parlamentului, care are în subordine ANRE. ‘Și ce dacă!” – a spus, zâmbind, Havrileț.
Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON: “Evoluția prețului la energie din România nu am văzut-o și în alte piețe. Autoritățile trebuie să monitorizeze situația!”
Niculae Havrileț – președinte ANRE începând din 2012

Reamintim că premierul Victor Ponta a decis în iunie 2012 revocarea lui Iuliu Dan Plaveți din funcția de președinte al ANRE, în urma unor declarații iresponsabile făcute de vicepreședintele Petru Lificiu.

Atunci, în locul lui Plaveți, Ponta la numit președinte pe Niculae Havrileț – un consiler județean în Mureș, membru PNL, cu afaceri în domeniul gazelor naturale și susținut de Călin Popescu Tăriceanu.

Faptul că deține afaceri în domeniul gazelor nu pare nici astăzi un impediment pentru ca Havrileț să fie președintele ANRE!

Premierul Tudose și-a băgat soția și fiica în afaceri cu energie încă din anul 2011, când fiica avea… 19 ani. Fiica Diana este asociată cu afaceristul Victor Nicolae Popescu, care a primit contracte de peste 10 milioane de euro de la stat, în timp ce soția Corina era manager la o altă firmă deținută de familia Popescu.

Ce era Tudose în perioada când Popescu a primit pleașca de 10 milioane de euro? Ministrul Energiei în guvernele Ponta și Grindeanu!

După cum se știe, în ultima perioadă tarifele la energie electrică au explodat în România.

Atât de tare a fost “șocul”, încât premierul Mihai Tudose a anunțat miercuri, în ședința de Guvern, că va cere Parlamentului să facă o anchetă la ANRE.

Dar noi spunem că a fost doar un exercițiu de imagine, o propagandă ieftină practicată de premierul Tudose, fost ministru al Energiei în guvernele Ponta și Grindeanu.

Miercuri, în debutul ședinței Guvernului – când presa are acces la declarații -, premierul Tudose avut următoarea discuție cu ministrul Energie Toma Petcu, special pentru urechile românilor creduli:

  • Tudose: Cine trebuia să organizeze licitațiile?
  • Petcu: Toate licitațiile trebuiau să fie organizate de ANRE. Din păcate, au spus că pentru trimestrul III nu vor organiza din motive invocate de dumnealor.
  • Tudose: Adică? Le e cald?
  • Petcu: Ridică lucruri legate de cantități, nu lucruri concrete. Ce am văzut și noi din comunicat…
  • Tudose: Înțeleg. Eu cred că e un moment în care să putem cere în numele Guvernului public Parlamentului o anchetă la ANRE. Parlamentul cred că trebuie să îl intrebe pe domnul Havrileț de ce îi este cald de doua luni și nu a făcut ce trebuie…

Reamintim că, săptămâna trecută, Toma Petcu, ministrul care vrea să-i vândă ELCEN-ul lui FIREA pe nimic, l-a indicat pe Havrileț ca fiind vinovat pentru faptul că prețul energiei electrice a “explodat” pe bursă, unde ANRE se ocupă de licitații.

Gabriela Firea și ministrul Energiei, Toma Petcu – dreapta
Premierul Tudose și-a băgat soția și fiica în afaceri cu energie

Diana Tudose, fiica premierului Mihai Tudose, este încă de la vârsta de 19 ani patroana unei firme specializate în distribuţia energiei electrice, afirmă B1TV.

Diana Tudose este asociată cu Victor Nicolae Popescu, afaceristul care a prins contracte de peste 10 milioane de euro cu statul, atât timp cât a avut-o angajată pe soţia actualului prim-ministru.

Diana Tudose este din 2011 asociată cu 50% în Energreen Distribution SRL Bucureşti, firmă specializată în distribuţia energiei electrice. Restul de 50% îi revine lui Victor Nicolae Popescu, un vechi prieten de familie al actulului premier.

Victor Nicolae Popescu și soţia sa, Cristina Carmen Popescu, controlează EN Electric Proiect Office SRL Bucureşti – o firmă de construcţii înfiinţată tot în 2011, unde a angajat-o ca manager pe Corina Tudose, soţia prim-ministrului.

EN Electric Proiect Office a primit în 2015 şi 2017 mai multe contracte cu statul, în valoare de peste 10 milioane de euro. Este fix perioada în care Tudose era ministru al Economiei, în cabinetele Ponta, respectiv Grindeanu.

Tudose a spus că nu există nicio legătură între faptul că el era ministru şi contractele primite de la stat pentru firma condusă de soţia sa. Îl crede cineva de pe aici?

Marc Spieker – E.ON
Marc Spieker: Evoluție excepțională!

Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON,  a remarcat într-o declarație pentru AGERPRES, că “evoluția prețului la energie din primele două trimestre a fost excepțională, lucru pe care nu l-am văzut în alte piețe din regiune, iar autoritățile trebuie să monitorizeze situația și să se gândească la mecanisme pentru a preveni astfel de evoluții”.

Așadar, Spieker ne spune că este anormal ca tarifele la energie să facă salturi mari în timp ce prețurile din țările vecine să crească ușor în funcție de starea vremii.

Dar iată ce a mai spus Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON:

“Noi trebuie să introducem aceste creșteri de prețuri în calculele noastre pentru consumatorii finali. Cred că reglementatorii și alte autorități competente, precum Consiliul Concurenței, ar trebui să monitorizeze piața foarte îndeaproape și să se gândească la mecanisme adecvate și specifice pentru a preveni astfel de evoluții. Când comparăm alte piețe din Europa de Est, evoluția pe care am văzut-o în primele două trimestre în România a fost excepțională. O extraordinară evoluție pe care nu am văzut-o comparativ cu alte piețe, în ultimul timp.”

Oricum, Spieker a arătat că nu poate estima cum va fluctua prețul în următoarele luni, dar observă momentan că acestea cresc foarte mult în România. Nepermis de mult, spunem noi, în timp ce premierul Tudose se face că se luptă cu vinovatul Harileț.

“Echipa de management din România a observat că piața fluctuează mult mai mult. Odată cu volatilitatea, prețurile fluctuante în anumite etape devin probleme pentru că volatilitatea mare înseamnă mult risc și mult risc într-o piață fluctuantă face ca, în particular pentru industrie și clienții comerciali, foarte dificil de calculat marjele și conducerea business-urilor. Așadar, nu putem previziona unde vor fi prețurile, dar putem doar să observăm că dezvoltarea pieței este ceva la care reglementatorii și autoritățile competente trebuie să se uite aproape. Noi, E.ON, ca și companie de vânzări, putem doar să luăm acele prețuri și să ne facem propriile calcule, dar odată ce acestea ajung la consumatorul final, atunci va fi o provocare pentru economia României’, a mai arătat oficialul E.ON.

Niculae Havrileț – greu de ucis

Iată cum este prezentat Niculae Havrileț de hotnews.ro:

  • este un om de afaceri in domeniul gazelor naturale  si consilier judetean (PNL) in Mures (…)
  • este actionar la SC Gascop SRL, cu 90% din actiuni, si SC Hanigas SRL, cu 100%, dar si la Nexte Bank, cu o valoare a actiunilor de 1.200 de lei, membru Club Rotary Mures, membru Agenda 2009 si vice. PNL Targu Mures (…)
  • este vicepresedinte la Uniunea Nationala a Patronatelor din Romania, secretar la Asociatia Profesionala din Domeniul Gazelor Naturale si beneficiarul unor contracte incheiate intre SC Gascop SRL si E. On Gaz Distributie, respectiv Transgaz Medias, in urma unei licitatii publice pentru prestari servicii, in valoare de 198.920 de lei, in 2011 (…)
  • a fost membru al Consiliului Consultativ al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) in perioada guvernarii Tariceanu (…)
  • in perioada 2000-2001, a fost presedintele Agentiei Domeniilor Statului, functie care i-a adus necazuri cu justitia, fiind inculpat in dosarul privatizarii SC Vitipomicola SA Samburesti Olt”.
author avatar
Mircea Popescu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version