Simina Tănăsescu, fosta consilieră a președintelui  Klaus Iohannis, a depus marţi, la Cotroceni, jurământul de învestire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, pentru un mandat de 9 ani.
 
 
 

Tănăsescu a fost propusă în această funcţie de șeful statului şi îl va înlocui pe Petre Lăzăroiu, din cauza căruia ea a demisionat în iunie anul trecut, în urma scandalului lansat de acesta la Antena 3. 

Concret, Simina Tănăsescu s-a întâlnit cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, care ar fi trebuit să-și încheie mandatul pe 9 iunie 2018, iar el a acuzat-o că a încercat să facă presiuni asupra lui să plece de la CCR. Petre Lăzăroiu a susținut că Tănăsescu i-a spus că “are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la Curte, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

 
La scurt timp, Iohannis a transmis, printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, că Simina Tănăsescu nu l-a reprezentat pe el în discuţia pe care a avut-o cu Lăzăroiu. 
 
Lăzăroiu este de 10 ani judecător constituțional, depășindu-și mandatul pentru care a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu, el completând și un an de mandat al antecesorului său în această funcție.
Anul acesta, în 18 iunie, vor depune jurământul și ceilalți doi noi judecători CCR propuși de PSD și numiți de Parlament. Este vorba despre fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristian Deliorga, numit de Senat la propunerea lui Liviu Dragnea, și de șeful Secției speciale de anchetare a magistraților, procurorul Gheorghe Stan, numit de Camera Deputaților și susținut de Dragnea cu o lună înainte să meargă la pușcărie.
 

Ei îi vor înlocui la CCR pe Ștefan Minea și Maya Teodoriu. După învestirea celor trei noi judecători ai CCR, aceștia își vor alege un nou președinte. Pentru această funcție candidează din nou actualul șef al CCR, Valer Dorneanu, dar și Lidia Stanciu, fosta șefă a ÎCCJ, numită de Iohannis la CCR în vara lui 2016. 

Noua configurație în Curtea Constituțională arată astfel:
 
Judecători numiți de PSD:
  • Valer Dorneanu – numit în 2016
  • Marian Enache – numit în 2012
  • Gheorghe Stan – numit în 2019
  • Cristian Deliorga – numit în 2019
Numiți de șefii statului și de alte partide:
  • Daniel Morar – numit de Băsescu în 2012
  • Livia Stanciu – numită de Iohannis în 2016
  • Mona Pivniceru – numită de PNL în 2012
  • Varga Attila (UDMR) – numit prin renunțarea PNL, în 2016
  • Simina Tănăsescu – numită de Iohannis în 2019

Însă Pivniceru și Varga au votat mereu cot la cot cu judecătorii puși de PSD, astfel că scorul la vot este de 6 la 3.

 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version