Tarcea, președintele ÎCCJ, despre arhiva SIPA: Rezolvarea înseamnă desecretizarea!

Doi liberali sunt “părinții” Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie – SIPA: Mircea Ionescu Quintus și Valeriu Stoica, ambii miniștri de Justiție, în guverne diferite – primul în Guvernul Stolojan iar al doilea, în Guvernul Ciorbea.

Trei liberali apuși politic? (sursă foto: Agerpres)

SIPA a fost înfiinţat în anul 1991, în mandatul lui Quintus – în Guvernul Stolojan -, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare.

Reamintim, Quintus a fost INFORMATOR al SECURITĂȚII. Înființarea SIPA a fost ideea lui sau a fost “sponsorizat” de SRI?!

Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut este ținut secret.

În anul 1997, Valeriu Stoica, ministrul Justitiei în Guvernul Ciorbea, a transferat SIPA în subordinea sa directă, printr-un ordin, dorind ca acest serviciu secret să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

În aprilie 2004, printr-o altă Hotărâre de Guvern, în timpul ministrului PSD Rodica Stănoiu – în guvernul Năstase -, SIPA a fost redenumită Direcţia Generală pentru Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).

Reamintim, Stănoiu a fost INFORMATOR al SECURITĂȚII. SIPA s-a dezvoltat în perioada Stănoiu.
Rodica Stănoiu
Interes pentru magistrații corupți

Ulterior au apărut în spaţiul public informaţii potrivit  cărora instituţia ar fi fost implicată în cazuri de încălcare a drepturilor omului, cu precădere în sistemul penitenciar, precum şi în cazuri de influenţare a actului de justiţie.

DGPA a fost obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.

În acest sens, DGPA a fost supusă unui audit realizat, în perioada 2004-2005, de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Citiți aici: Tarcea, președintele ÎCCJ, despre arhiva SIPA: Rezolvarea înseamnă desecretizarea!
Cristina Tarcea – președintele ÎCCJ. sursă foto: revista22.ro
Gârbovan (UNJR): SIPA și-a depășit atribuțiile, încercând să descopere acte de corupție

Judecătorul Dana Gîrbovan, președintele UNJR, a scris în revista Forumul Judecătorilor că în urma auditului, experţii au constatat că nu ar fi existat reguli pentru diseminarea informaţiilor colectate de instituţie şi că fosta conducere ar fi încercat să obţină informaţii cu privire la implicarea unor magistraţi în acte de corupţie, depăşindu-şi, astfel, atribuţiile.

DGPA a fost desfiinţată în 2006 în timpul mandatului de ministru al Monicăi Macovei. A rămas însă problema gestionării informaţiilor colectate de instituţie de-a lungul timpului, potrivit Danei Gârbovan, iar UNJR a cerut la acea vreme ca datele nevalorificate până la acea dată să fie distruse şi ca restul informaţiilor să fie gestionate în mod optim. Solicitarea a fost înaintată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) către Ministerul Justiţiei.

Arhiva SIPA ar fi conţinut mai multe seturi de documente, printre care s-ar fi numărat note informative din interiorul penitenciarelor, documente care s-ar fi aflat în posesia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi alte informaţii care ar fi vizat implicarea unor magistraţi în fapte de corupţie, aşa cum s-ar fi stabilit în urma auditului efectuat la DGPA, se arată în presa de la acea vreme, citată în materialul preşedintelui UNJR.

Documentele anterioare anului 2001 nu ar mai fi existat, acestea fiind arse, au precizat în repetate rânduri cei care au avut legătură cu serviciul.

De ce s-a speriat Gârbovan de propunerea ministrului Prună de i-a cerut demisia? Azi, Tarcea a propus DESECRETIZAREA Arhivei SIPA! Gârbovan îi va cere demisia și președintelui ÎCCJ?
Judecătorul Dana Gîrbovan, președintele UNJR
Prună a încercat desecretizarea dar AMR și UNJR i-au cerut demisia

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, afirma, în luna mai 2016, că a ridicat problema arhivei SIPA în Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT).

“Am prezentat în CSAT şi am primit mandatul de a iniţia o hotărâre de Guvern pentru a constitui o comisie pentru a inventaria arhiva SIPA şi pentru a stabili ce se va întampla cu ea. Până la sfârşitul lunii iunie vom avea o hotărâre de guvern pentru a stabili cine face parte din acestă comsie şi ce rol va avea”, a declarat Raluca Prună.

În iulie 2016, Ministerul Justiţiei, sub conducerea Ralucăi Prună, a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA.

Ea și-a încheiat însă mandatul fără să realizeze acest lucru. AMR și UNJR au declanșat proteste cerându-i premierului Dacian Cioloș demiterea Ralucăi Prună.

Raluca Prună
Ministrul Prună: “Arhiva SIPA trebuie să înceteze să mai fie motiv de speculații și suspiciuni”

Proiectul de hotărâre aflat și astăzi în dezbatere publică prevedea înfiinţarea Comisiei pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A..

Comisia urma a fi formată din 2 reprezentanți al Ministerului Justiției (MJ) 2 ai ANP și câte unul al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Înaltei Curți de Casație și Justiție și al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Inventarierea arhivei SIPA trebuia să se realizeze într-o perioadă de maxim 6 luni. 

“Comisia va inventaria arhiva, va propune structurii de securitate din cadrul Ministerului Justiției clasificarea, declasificarea, trecerea la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a documentelor inventariate, respectiv distrugerea acestora, conform dispozițiilor legale, va preda, după declasificare, în baza proceselor-verbale de predare-primire, către ANP, dosarele de personal ale foștilor angajați ai DGPA identificate în arhivă, va preda, către Arhivele Naționale, documentele cu valoare istorică, iar structurii de securitate a Ministerului Justiției îi vor fi predate documentele clasificate și, respectiv, pe cele propuse spre distrugere”, se mai arată în proiect.

“Până la finalizarea inventarierii, documentele cuprinse în arhiva fostei D.G.P.A nu vor fi supuse niciunui proces de copiere”.
sursa foto gandul.info
UNJR invocă “violarea drepturilor omului”

Imediat după publicarea proiectului în dezbatere publică, UNJR i-a solicitat premierului de atunci, Dacian Cioloş, să-l retragă cât mai repede.

“Soluţionarea problemelor generate de moştenirea SIPA, cu implicaţii grave asupra independenţei sistemului judiciar, nu poate fi făcutaă prin ignorarea integrală a tuturor acţiunilor desfăşurate deja în ultimii zece ani şi nici prin legitimarea implicită a acţiunilor ilegale ale acestui fost serviciu secret, aşa cum doreşte actualul ministru al Justiţiei, Raluca Alexandra Prună. (…) Intenţia Guvernului României de a transfera legal, inclusiv către actualele servicii de informaţii, aceste informaţii <<de interes operativ>>, culese de agenţii SIPA prin metode securistice de poliţie politică şi violare a drepturilor omului este un atac la independenţa justiţiei şi încalcă angajamentele luate de România înainte de integrarea în Uniunea Europeană”, se arată în scrisoarea trimisă premierului de UNJR.

“Înainte de a vorbi despre o nouă inventariere a acestei arhive compuse din documente culese în condiţii încă neelucidate, folosind un model ce ţine de practicile fostei Securităţi comuniste, este important ca atât magistraţii, cât şi întreaga opinie publică să cunoască exact şi complet ce s-a întâmplat cu această arhivă dupa desfiinţarea SIPA”, se mai precizează în documentul citat.

Scandalul SIPA, reactivat de penalul Dan Andronic

De atunci s-a așternut tăcerea pe acest subiect, până când ieri, Dan Andronic, a scris într-un articol publicat pe evz.ro că arhiva SIPA – fostul serviciu secret al Ministerului Justiției – ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Reacția jurnalistului Dan Andronic nu este întâmplătoare: el este urmărit penal de curând într-un nou dosar instrumentat de DNA și judecat deja pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în megadosarul retrocedării ilegale a Ferma Băneasa și a Pădurii Snagov,  din care a fost disjuns un dosar în care Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În urma “dezvăluirilor” lui Dan Andronic, judecătorul Cristi Danileț a sesizat Parchetul General.

“Ieri am sesizat Parchetul General cu privire la deținerea sau dezvăluirea nelegală a unor informații din arhiva SIPA. Cine știa de așa ceva și a tăcut până acum este cel puțin complice. Nimeni dintre „curajoșii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea…eu nu mă joc”, anunță pe Facebook judecătorul Cristi Danileț, fost consilier al ministrului Justiției, Monica Macovei, în Guvernul Tăriceanu.

Tudorel Toader: Arhiva sIPA este securizată la ANP

iar Tudorel Toader, ministerul Justiţiei, a declarat, luni, că arhiva se află, acum, la ANP, unde este securizată.

“Arhiva se află în păstrare. În prezent e securizată de ANP. Cine a făcut copii, va trebui să răspundă dacă informaţia se dovedeşte adevărată. Nu am cunoştinţă că s-ar fi copiat. După ce trec aceste zile voi vedea fizic această arhivă”, a declarat ministrul Justiţiei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version