Gheorghe Stan, şeful Secţiei de investigare a magistraţilor, a respins și cea de-a doua cerere depusă de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a Adinei Florea, cea care o anchetează la solicitarea fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit în Serbia poentru a se sustrage rigorilor legii.
Kovesi a depus inițial, în 15 februarie, cereri de recuzare atât a lui Stan – care a cercetat-o disciplinar în 2018, pe vremea când acesta era adjunctul lui Lucian Netejoru, șeful Inspecției judiciare -, cât și pe Florea, care a încercat să îi ocupe locul la șefia DNA, dara fost respinsă de 3 ori de președintele Klaus Iohannis.
Acum, Florea o acuză pe Kovesi de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, pentru că ar fi intervenit pentru aducerea în ţară a fostului director al FNI, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare și fugit în Indonezia.
Concret, Nicolae Popa a fost condamnat în lipsă, în anul 2000, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, iar în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, a fost condamnat în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa 100 de milioane de euro compensaţii.
Dosarul în care este acuzată Laura Codruţa Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea lui Nicolae Popa cu un avion din Indonezia, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) susţin că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiţă în legătură extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.
Kovesi mai este acuzată că ar fi implicat Parchetul General în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a fostului director al FNI şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI.