“DNA și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern”, invocă președintele Senatului României, care este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea unui grup infracțional organizat care a tras sforile pentru retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa și a Pădurii Snagov!

Călin Popescu-Tăriceanu a depus, luni, sesizarea la Curtea Constituţională a României (CCR) privind cercetările DNA legate de modul cum au fost adoptate în Guvern hotărârile privind declasificarea și transferul de la Apele Române la CJ Teleorman a insulei Belina și a Brațului Pavel de pe Dunăre.

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a cerut astăzi Curţii Constituţionale a României să constate şi să soluţioneze conflictul juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, pe de altă parte. Aşa cum se precizează în solicitarea către Curtea Constituţională a României, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr.858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr.943/2013”, informează biroul de presă al Senatului.

Conflictul juridic de natură constituţională este generat de începerea urmăririi penale privind adoptarea unor hotărâri de Guvern, susține Tăriceanu.

”Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituţională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenţei originare a Guvernului”, adaugă el.

Preşedintele Senatului solicită CCR să constate existenţa conflictului juridic între Ministerul Public şi Guvern şi, totodată, să constate că acest conflict are drept cauză faptul că DNA şi-a arogat competenţa de anchetare a oportunităţii şi legalităţii elaborării celor două hotărâri.

O altă cerere a lui Tăriceanu căte CCR este ”să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern.”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat presei încă de miercuri că va depune luni sesizarea la CCR:

„În ceea ce priveşte sesizarea CCR, v-am spus ieri că aştept punctul de vedere al experţilor. Între timp mi l-au prezentat astăzi de dimineaţă, aşa încât luni, săptămâna viitoare, voi depune la Curtea Constituţională sesizarea despre care am vorbit”, a răspuns Tăriceanu după şedinţa de miercuri a coaliţiei de guvernare.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version