UPDATE: Toți cei 4 candidați la șefia DNA au fost admiși marți să participe la proceduri, respectiv să susțină interviul în fața ministrului Justiției, după ce li s-a verificat  dosarul de înscriere.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pare să fi ales deja candidatul la șefia Direcției Naționale Anticorupție, după ce Antena 3 l-a ridicat în slăvi pe Cristian Lazăr, de la Parchetul General, singurul intrat în cursă care nu provine din DNA. 

“Păi nu uitați un lucru: există această opinie, care pare majoritară, în sensul că viitorul șef al DNA trebuie să provină din structura internă, dar trebuie să ne aducem aminte că în alte dăți nu a venit din structura internă, după cum noul șef al DIICOT nu a venit din structura internă”, a declarat Toader marți dimineață, la intrarea în sediul ministerului, asaltat de jurnaliști cu întrebări.

“Tot timpul și oriunde este ceva de îmbunătățit. Ce ar trebui să facă noul șef al DNA: să îmbunătățească activitatea instituției, să nu mai avem nevinovați arestați, trimiși în judecată, eventual urmăriți penal și, de asemenea, să nu mai avem vinovați care să fie neurmăriți penal”, a precizat ministrul.

Amintim că pentru șefia DIICOT și-au depus candidatura fostul șef al instituției, Daniel Horodniceanu, și un procuror din Bacău, Felix Bănilă, iar ministrul l-a ales pe ultimul, care a fost confirmat, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Pentru șefia DNA s-au înscris luni, în afară de Cristian Lazăr de la PÎCCJ, trei candidați din cadrul DNA: Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei, Marius Iacob, procuror-șef adjunct, și Elena Grecu, șefa Biroului juridic. Toți cei trei sunt apropiații Codruței Kovesi, revocată de președintele Klaus Iohannis în urma unei decizii CCR, la solicitarea ministrului Toader.

Pe de altă parte, ministrul Justiției a lansat și ipoteza ca niciunul dintre cei patru candidați să nu fie ales:

“Astăzi (marți – n.r.), Direcția de Resurse Umane va verifica dosarele candidaților – dacă conțin toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi voi  fi interviurile, iar vineri deliberăm și ajungem la o concluzie, funcție de care continuăm procedura. (…) Vedem cum se prezintă la interviu, analizăm toți membrii comisiei programele manageriale și apoi vom stabili dacă avem un candidat și care va fi acel candidat. Sigur că este posibil ca unul dintre ei să fie propus, după cum este foarte posibil ca niciunul să nu fie ales, caz în care vom relua procedura”.

De asemenea, Tudorel Toader a luat în calcul ca vreunul dintre candidați să nu se prezinte la interviu – “că nu-l țin eu de mână, vino să te prezinți la concurs”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version