Trei pacienți COVID au murit, luni seară, în Secția mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București, amenajată într-un TIR și amplasată în urmă cu două zile, de Departamentul pentru situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne. 

Persoanele decedate erau femei cu vârstele de 66, 84 și respectiv 74 ani. Ele au decedat în jurul orei 17.30 – 18.10.

Tragedia s-a întâmplat după ce toate ventilatoarele au intrat concomitent în avarie. Verificarea lor ulterioară a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea din funcțiune. Una dintre ipoteze este că cineva ar fi crescut presiunea din instalația de oxigen.

Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei a deschis o anchetă. Audierile în ancheta deschisă de polițiști vor continua în cursul nopții și marți. Vor fi audiați membri ai personalului medical și tehnic.

Nimeni de la spital nu a sunat la 112 să anunțe evenimentul.

Opt pacienți în stare gravă erau internați în secția mobilă de terapie intensivă, care funcționa la capacitate maximă.

UPDATE ora 23.10: Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis un mesaj pe Facebook:

„Condoleanțe familiilor îndurerate! Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați. O anchetă penală este în desfășurare iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”.

UPDATE ora 23.00: Raed Arafat, șeful DSU, a explicat cum s-a produs tragedia.

UPDATE ora 23.00: Premierul Florin Cîțu a susținut o declarație de presă la sediul Guvernului:

„În această seară încă o tragedie în România la spitalul Victor Babeș. Trei persoane au decedat, în acest moment nu știm de ce. Condoleanțe familiilor.

Din ce știm până acum a fost un accident, dar a început și anchetă. I-am cerut ministrului de Interne ca ancheta să fie cât mai rapidă și transparentă, pentru că vinovații trebuie să răspundă. Presiunea pe spitale, pe secțiile ATI e foarte mare.

Trebuie cu toții să ajutăm și campania de vaccinare este soluția.

Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie de explicații. De aceea l-am adus pe dl Arafat aici, să răspundă la întrebări. Trebuie să comunicăm mai mult.

Vom continua să acționăm pentru a avea mai multe paturi ATI. Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Sperăm să nu se mai întâmple. Dar pentru a nu mai avea, trebuie să accelerăm campania de vaccinare”.

Nicușor Dan a transmis un mesaj pe Facebook

Spitalul „Victor Babeș”se află sub autoritatea Primăria Capitalei, 19 spitale fiind administrate de prin ASSMB.

UPDATE ora 21.50: Dacă vineri, la evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor, primarul general Nicușor Dan a lipsit cu desăvârșire, de data aceasta a anunțat pe Facebook, la ora 21.50, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. 

Iată mesajul edilului:

„În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi.

Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc.
Voi reveni cu detalii”.
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat să intre în TIR

UPDATE ora 21.00: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmisreprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, iar în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

Comunicatul DSU:

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”.

4 TIR-uri primite de ISU ca donație

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, a primit ca donație, prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 4 TIR-uri unități mobile de Terapie Intensivă, după o campanie umanitară a Fundației SMURD și a Fundației Mereu Aproape. O a 5-a unitate de acest fel se află la Spitalul Județean Suceava, iar pentru ea s-a organizat separat o strângere de fonduri.

Unele dintre ele s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în țară și au avut nevoie de reparații încă din primele luni.

În luna februarie, TIR-ul unitate mobilă de Terapie Intensivă de la Institutul „Marius Nasta” din București a fost la un pas de o tragedie, după ce un generator s-a aprins și a scos fum. Cei 7 pacienți internați acolo au fost mutați rapid în clădirea spitalului și nu au fost răniți.

5 din totalul de 8 pacienți au fost transferați la alte spitale

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul „Bagdasar Arseni”
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardiorespirator.

Ministrul Voiculescu a ajuns la fața locului la 15 minute după tragedie

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns la locul tragediei în 15 minute de la producerea acesteia, el anunțându-l apoi pe Raed Arafat, șeful DSU.

Ministerul Sănătății a transmis următorul comunicat:

„Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babeș (PMB / ASSMB).

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătații a ajuns la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version