„Nu am cum să spun acum dacă va fi desecretizare totală sau parţială, pentru că nu ştiu ce este în arhivă”!

La numai o zi după ce a anunțat că va desecretiza arhiva SIPA “în cel mai scurt timp” , ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, că nu știe cât va dura această procedură, în acest moment documentându-se în privința istoricului constituirii arhivei.

Ministrul a precizat că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Întrebat când ar putea fi desecretizată arhiva SIPA, ministrul Justiţiei a răspuns: „Nu pot spune un termen exact acum, pentru că sunt în momentul în care eu, la rândul meu, mă documentez privind istoricul constituirii, administrării fondului din arhivă. Când am desfăşurătorul cu toate elementele, atunci voi face o comisie şi vom vedea”.

Dacă desecretizarea va fi totală sau parţială, Tudorel Toader a precizat: „Nu am cum să spun eu acum – totală, parţială – pentru că nu ştiu ce este în arhivă. Dacă vor fi secrete de stat, nu le pot desecretiza eu”.

„V-am răspuns, dacă sunt de competenţa ministrului – le desecretizează ministrul, dacă sunt de competenţa Guvernului – Guvernul, prin hotărâre. Dacă vor fi secrete de stat, e alt regim”, a mai spus Tudorel Toader.

Miercuri dimineață, ministrul Justiției, a anunțat că a luat decizia să desecretizeze arhiva SIPA “în cel mai scurt timp”, deoarece subiectul a devenit “de interes public”.

“Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat el, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

La ieşirea de la şedinţa CSM, ministrul Justiţiei a punctat:

“Nu m-a presat şi nu mă presează nimeni, există o lege 24 pe 2000 privind normele de tehnică legislativă. Normele de tehnică legislativă ne obligă să respectăm anumiţi paşi procedurali. Eu am decis să desecretizez arhiva pentru că este un subiect care s-a repetat de foarte multe ori în spaţiul public, de regulă la venirea unui nou ministru al Justiţiei. Dacă există un interes public constant şi atât de evident pentru conţinutul acestei arhive, sigur interesul public trebuie respectat şi o voi desecretiza. Procedura va fi cea legală”.

În etape

Ce nu a precizat Tudorel Toader este că vrea desecretizarea în mai multe etape.

A spus-o preşedintele Înaltei Curţi de Casaie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea:

“Ministrul Justiţiei spunea că acest proces ar trebui făcut în mai multe etape, lucru cu care eu sunt întru totul de acord, şi anume o inventariere a categoriilor de documente care ar putea face parte din această arhică SIPA şi, în funcţie, de specificul lor, se va proceda sau nu la desecretizare. Dacă aceasta este declaraţia de dimineaţă a domnului ministru, eu o susţin, sunt de acord cu dânsul”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, marți, Ministerului Justiţiei, printre altele, publicarea componenţei comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea şi data sigilării arhivei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version